Koeman komt na vijf jaar (!) mogelijk bij oude bekende uit

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 mrt. 2024, 09:01
06 mrt. 2024, 09:01
© IMAGO

Ronald Koeman maakte afgelopen vrijdag de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland bekend. Van de spelers uit de voorselectie zijn Frenkie de Jong en Joey Veerman op dit moment niet fit genoeg om te spelen. Daar komt bij dat ook Calvin Stengs en Noa Lang geblesseerd zijn. Het roept de vraag op wie voor creativiteit moet gaan zorgen bij Oranje. Xavi Simons is weliswaar van de partij, maar Maarten Wijffels denkt dat er nog niet te veel van hem verwacht mag worden.

Simons debuteerde tijdens het WK in Qatar en droeg inmiddels elf keer het shirt van Oranje, maar wist nog niet te scoren en fungeerde ook nog niet als aangever. En dát terwijl Simons een van weinige creatieve spelers is die Koeman tot zijn beschikking heeft. “Wat hebben Frenkie de Jong, Noa Lang, Joey Veerman, Steven Bergwijn en Calvin Stengs met elkaar gemeen? Allemaal zijn ze creatieve kandidaat-internationals voor Oranje en allemaal zijn ze geblesseerd”, schrijft Wijffels in het Algemeen Dagblad.

Lees ook: Zesvoudig Oranje-international stelt Dick Advocaat teleur

“Daarnaast is er Memphis Depay. Nog steeds de creatiefste spits, mits topfit. Maar dat is hij de afgelopen twee jaar niet meer voor lange tijd geweest. Het is best een opsomming, zo aan het begin van een maand met oefenduels voor het EK.” Oranje oefent op 22 maart tegen Schotland en vier dagen later tegen Duitsland. “De ziekenboeg zal tegen die tijd vast wat leger zijn, maar een thema is het sowieso, de vraag op hoeveel creatieve ‘verschilmakers’ deze bondscoach kan rekenen als het er écht om gaat?”, stelt Wijffels.

Volgens de verslaggever is een ‘nieuwe jonge’ Arjen Robben, Wesley Sneijder of Robin van Persie nog niet gesignaleerd. “Ja, tuurlijk geldt Simons als een creatieve groeibriljant. Aan hem gaat Oranje zeker plezier beleven, maar het heeft tijd nodig, zo wees de voorbije EK-kwalificatie wel uit. Simons wilde zich in die wedstrijden vaak geforceerd bewijzen”, aldus Wijffels. “Je zou zo’n talent toewensen dat hij één of twee toernooien kan rijpen onder een hoge boom, in de relatieve luwte. Zoals een jonge Depay dat bij het WK 2014 kon in de schaduw van de creatieve wereldtoppers Robben en van Persie.”

Lees ook: Depay spreekt doelen uit voor Oranje: ‘Ik heb er geen twijfels over’

Koeman blijft ondertussen speuren. Zijn er nog meer smaken denkbaar? “Misschien Justin Kluivert, voor het grote publiek uit beeld, maar als-ie meedoet bij Bournemouth gebeurt er altijd wat”, denkt Wijffels hardop. “Crysencio Summerville van Leeds United? Hmm, dan kom je al op het tweede niveau in Engeland terecht. Ruben van Bommel van AZ? Eerst Jong Oranje.” In het najaar van 2019 werd Kluivert, goed voor twee interlands, meest recent bij Oranje gehaald. Koeman riep de aanvaller op voor de EK-kwalificatieduels met Estland en Duitsland, maar gunde hem geen speeltijd.