Koeman krijgt dringend advies: ‘Pak maar razendsnel de telefoon’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 nov. 2023, 09:50
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Ronald Koeman doet er goed aan om Luuk de Jong weer bij het Nederlands elftal te halen, zo oordeelt Valentijn Driessen. De aanvaller van PSV bedankte eerder dit kalenderjaar voor Oranje. Sindsdien heeft Koeman als bondscoach maar weinig smaken voorin bij Oranje, terwijl De Jong bij PSV doelpunten aaneenrijgt. De teller van de 33-jarige aanvaller staat dit seizoen al op zestien goals en acht assists in twintig officiële duels.

Koeman erkende maandag bij Rondo op ZiggoSport dat hij recent contact heeft gehad met De Jong omdat de spits de indruk wekte dat hij de deur toch op een kier heeft gelaten. De bondscoach had in het telefoongesprek een duidelijke boodschap voor de veteraan. “Ik zei: ‘Laten we één ding afspreken: als jij in beeld wilt zijn, dan geef je mij een belletje, en dan bepaal ik of ik je oproep. Dat is nu de status met Luuk. Als hij aangeeft dat hij graag wil terugkomen en voor het Nederlands elftal wil spelen, dan bestaat de mogelijkheid dat hij geselecteerd wordt. Ik wilde vooral duidelijkheid van hem.”

Luuk de Jong terug in Oranje

De Jong was woensdagavond in het Champions League-duel tussen PSV en RC Lens goed voor de winnende treffer: 1-0. In de optiek van Driessen moet de aanvaller sowieso mee naar het EK van volgend jaar zomer, ervan uitgaande dat Nederland zich gaat plaatsen voor het eindtoernooi in Duitsland. “De spits van PSV is niet beschikbaar, maar wat als hij wel open staat voor het EK in Duitsland in 2024? Laat Koeman dan maar razendsnel de telefoon pakken”, benadrukt de chef voetbal van De Telegraaf in zijn column.

“Helemaal als De Jong zijn huidige vorm continueert. Hij is de leider van PSV in alles deze Champions League-campagne en zorgde er met een kopbal voor dat PSV de eerste overwinning in het kampioenenbal boekte sinds acht jaar en zeventien duels. Oneerlijk naar degenen die Oranje aan het EK hielpen? Sinds wanneer is topvoetbal eerlijk? Ronald, bellen dus! Desnoods om Luuk de Jong over te halen.”

PSV-coach Peter Bosz kreeg woensdagavond de vraag of De Jong ‘de beste kopper ter wereld’is. "Dat lijkt me geen discussie meer, die speelt in mijn team”, antwoordde de oefenmeester van de Eindhovenaren, verwijzend naar de manier waarop De Jong voor de doorslag zorgde. “Deze kopbal was ook nog best lastig, dus dan is het helemaal waanzinnig als je nog zo gericht kunt koppen richting doel.”