Koeman krijgt na woensdagavond massaal berichten over één speler voor Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 dec. 2023, 10:08
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Joshua Zirkzee heeft woensdagavond opnieuw indruk gemaakt in het tenue van Bologna. De aanvaller was als invaller goed voor twee assists in de verrassende 1-2 overwinning op Inter in de Coppa Italia. Pierre Van Hooijdonk noemde Zirkzee afgelopen zondag ‘echt een geweldenaar’ die Ronald Koeman een kans zou moeten geven in het Nederlands elftal. Na zijn heldenrol tegen Inter is er op social media ook een massale oproep aan de bondscoach om de jonge aanvaller een kans te geven in de komende interlands.

La Gazzetta dello Sport sprak op zijn beurt van een 'Zirkzee-show' en zette de 22-jarige Nederlander, die dit seizoen goed was voor acht goals en vier assists in achttien officiële duels van Bologna, zelfs op de voorpagina. “De hakbal van de Nederlander voor het doelpunt van Sam Beukema is iets dat ingelijst aan de muur komt te hangen. Zirkzee had in de Serie A iedereen al betoverd met een schitterend doelpunt in San Siro. En nu deed hij dat opnieuw, alleen dan met een hakbal zoals Zlatan Ibrahimovic dat vroeger deed. En voor het eerst had Wonderful Joshua twee assists in één duel.”

Ook bij Tuttosport kon Zirkzee rekenen op de nodige complimenten. De Italiaanse krant ziet in hem zelfs de ideale spits voor AC Milan. “Hij is precies wat AC Milan zoekt. Zijn profiel is waar de club komende zomer naar op zoek is.” Journalist Sandro Sabatini van Sportmediaset was lyrisch over de Nederlander. “Qua bewegingen doet hij me heel erg denken aan Amauri, maar qua technisch vermogen en spelinzicht lijkt hij weer heel erg op Zlatan Ibrahimovic. Hij heeft de potentie om een absolute topper te worden.”

Zirkzee speelde in totaal 45 jeugdinterlands voor Nederland, van de Onder-15 tot en met Jong Oranje. Bij de laatste generatie kwam hij tot zeven treffers in negentien interlands. De voorhoede van het Nederlands elftal bezorgde Koeman dit kalenderjaar de nodige hoofdbrekens. Luuk de Jong en Vincent Janssen bedankten plotseling voor Oranje, terwijl Memphis Depay door blessureleed al sinds maart geen interland meer heeft gespeeld. Koeman zag zich gedwongen om Brian Brobbey en Thijs Dallinga hun debuut te laten maken.

“Joshua is niet alleen geweldig binnen de lijnen, maar hij ligt ook heel erg goed in de groep”, vertelde Bologna-trainer Thiago Motta na afloop. “We zijn een groep die leeft van dit soort emoties en we doen het voor de fans. Hij moet vooral zo doorgaan.” Ook Inter-coach Simone Inzaghi sprak over Zirkzee. “Hij is een uitstekende spits, die met twee assists deze wedstrijd heeft beslist. Als voormalig spits kan ik dat zeker waarderen, maar vanavond even iets minder. Hij verdient de complimenten.”