Koeman legt uit waarom Veerman tegen Frankrijk op de bank moet zitten

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 jun. 2024, 20:41
21 jun. 2024, 20:54
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Nederland speelt tegen Frankrijk op het EK in Duitsland met een gewijzigde basis ten opzichte van de eerste groepswedstrijd tegen Polen (1-2). Joey Veerman wordt geslachtofferd door bondscoach Ronald Koeman, waardoor Jeremie Frimpong kan rekenen op een basisplaats als rechtsbuiten. Xavi Simons start als nummer tien van Oranje. Koeman stelt dat Veerman niet wordt gestraft voor zijn mindere spel tegen Polen.

“Het plan was er nog niet lang om zo te spelen. In eerste instantie had ik in mijn hoofd om dezelfde elf te laten staan”, vertelt Koeman voor de camera van de NOS. “Het elftal ligt dicht bij elkaar, dus we kunnen per positie ook weleens wat veranderen. Met name aanvallend hebben we nu nog meer snelheid, terwijl we normaal al redelijk wat hebben. Het wisselen van Veerman heeft overigens niets met zijn optreden tegen Polen te maken.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Koeman verrast met Simons én Frimpong tegen Frankrijk

“Iedereen mag een keer een mindere wedstrijd spelen. Joey had natuurlijk iets meer balverlies dan we van hem gewend zijn, maar het is puur de rol ten opzichte van Antoine Griezmann. We moeten nog wel afwachten of Griezmann speelt waar wij hem verwachten. Frimpong is gewend om aan de rechterkant mee te verdedigen en hij moet dan ook gewoon mee met de linksback”, benadrukte Koeman.

Lees ook: Jan van Halst ziet één speler die het teamgevoel kan verstoren bij Oranje

“Theo Hernández is heel snel, maar Frimpong misschien nog wel iets sneller. Het is ook een back die soms verdedigend een steekje laat vallen. Maar dat moet blijken. Denzel zal, ook vanwege het feit dat Jeremie aan de buitenkant speelt, wat minder gaan. Dat is niet erg, omdat zij in de omschakeling ook levensgevaarlijk zijn. Daarom heb ik er niet voor gekozen om Lutsharel Geertruida samen met Frimpong te brengen”, aldus de bondscoach.

Nederland - Frankrijk eindigt in een ...

43.1%

36.8%

20.0%

1287 stemmen

Hans Kraay junior kan de beslissing van Koeman niet helemaal begrijpen. “Simons heeft bij Leipzig een keer of negen als rechtsbuiten gespeeld. Het beste is hij als hangende linksbuiten, maar op ‘10’ kan hij beter uit de voeten dan als rechtsbuiten. Hij krijgt weer een kans van Koeman, dat zijn meer kansen dan Joey Veerman gekregen heeft van de bondscoach”, vertelde de verslaggever bij ESPN. Hij kan zich voorstellen dat fans van Veerman zwaar teleurgesteld zijn. “Je onthoofdt hem min of meer wel. Ik vind wel dat hij figuurlijk een poffert op zijn neus krijgt van de bondscoach.”

“Frenkie de Jong is onze linkermiddenvelder en vormgever”, legde Kraay junior uit. “Hij is geen beuker, maar kan wel een balletje afpakken en aardig koppen. Voor mij is Veerman altijd de een-op-een vervanger van De Jong geweest als hij er niet is bij Oranje. Die kans heeft hij nu één keer zestig minuten gekregen tegen Polen. Dit is een snelle onthoofding van Veerman. Ik denk dat Koeman diepgang van één van zijn twee controlerende middenvelders wil. Veerman en Schouten zijn allebei geen spelers die diep gaan."

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons speelt als de nummer 10 van Oranje

"Natuurlijk ben ik benieuwd naar Simons op 10", zei Koeman over de nieuwe positie voor Simons ten opzichte van het duel met Polen. "Wat je iedere speler gunt, is een geweldige wedstrijd. Misschien is dit net een duwtje in de goede richting. Op deze positie heeft hij misschien ietsje meer vrijheid. Hij kan ook naar links uitzakken als Memphis daar weg is. Hij werkt er hard voor, dus ik gun het hem zeker."

Rafael van der Vaart was te spreken over de quotes van Koeman over Simons. "Dit is mooi, omdat ik kan zien dat hij een zwak voor hem heeft. Hij hoopt zó dat Xavi het goed doet, want hij blijft hem maar opstellen. Het zou heel logisch zijn geweest om Xavi even op de bank te zetten. Er is druk, maar het hoort bij een topspeler dat hij het vandaag laat zien."

Lees meer over:

Joey Veerman