Koeman legt 'vreemde' wijzigingen bij Oranje tegen Oostenrijk uit

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
25 jun. 2024, 17:49
25 jun. 2024, 21:35
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Tijdens de voorbeschouwing op het EK-duel tussen Nederland en Oostenrijk heeft Ronald Koeman uitgelegd waarom hij Denzel Dumfries buiten de basis laat in de laatste groepswedstrijd. De rechtsback van het Nederlands elftal blijkt niet honderd procent fit te zijn.

Joey Veerman keert tegen de Oostenrijkers terug in de basis (ten koste van Xavi Simons) en Donyell Malen neemt de rechtsbuitenpositie over van Jeremie Frimpong. Lutsharel Geertruida neemt de plek van Dumfries in. De wijzigingen zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij Pierre van Hooijdonk. "Dat had ik niet verwacht. Zeker niet als koppeltje met Donyell Malen als rechtsbuiten. Voorafgaand aan het toernooi sprak Koeman heel veel over Simons en Dumfries als koppeltje en Geertruida met Frimpong", zei hij bij de NOS.

Artikel gaat verder onder video

Denzel Dumfries begint op de bank tegen Oostenrijk

Ook Rafael van der Vaart snapte er in eerste instantie helemaal niks van. Hij sprak van een 'vreemde actie' van Koeman. “Ik ben heel benieuwd naar hoe de bondscoach het uitlegt. Ik vind Dumfries al jarenlang één van de beteren bij Oranje; hij levert altijd en geeft zoveel energie. Met hem wil je de strijd aangaan. Ik vind het een vreemde actie en hoop dat het dan maar te maken heeft met dat Dumfries niet helemaal topfit is.”

Lees ook: Koeman wijzigt Oranje op drie plaatsen tegen Oostenrijk

Volgens Koeman is Dumfries inderdaad niet helemaal fit. "Tuurlijk had hij normaal gewoon kunnen spelen, maar ik neem dat wel mee. Als je goede wissels hebt, dan kun je dat ook doen", vertelt Koeman vlak voor het begin van het EK-duel tegenover de NOS. Hij vond dit dan ook de 'best mogelijke opstelling' van Oranje voor de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk.

Na de uitleg van Koeman begreep Van der Vaart de keus van de bondscoach. 'Ik denk dat Geertruida op het middenveld komt. Als Virgil van Dijk de bal heeft, moet Geertruida zich aanbieden. Hij legde het goed uit. Wél wat pijntjes dus bij Dumfries, dus dan kiest hij voor het beste team."