Koeman gaat door tot 2026: ‘De KNVB kan niet meer van me af’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jul. 2024, 19:42
09 jul. 2024, 15:10
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman blijft tot en met het WK van 2026 bondscoach van het Nederlands elftal. Koeman heeft zich maandagmiddag in gesprek met De Telegraaf duidelijk uitgesproken over zijn toekomst aan het roer bij Oranje. “Zoals het nu is wel”, reageerde hij instemmend op de vraag of hij nog twee jaar door wil. “Volgens mij kunnen ze al niet meer van me af.”

Koeman verwees daarmee naar een mogelijk evaluatiemoment bij een tegenvallend EK. Als Oranje in de achtste finale of eerder gestrand zou zijn, had de KNVB de mogelijkheid gehad om tussentijds afscheid te nemen van Koeman. De contractuele samenwerking loopt nu gewoon door tot en met het WK in Canada, Mexico en de Verenigde Staten.

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman blijft bondscoach Oranje tot 2026

De gezondheidsproblemen van zijn vrouw Bartina vormen vooralsnog evenmin een obstakel om voortijdig te willen stoppen. “De gezondheid van mijn vrouw is oké. Ze heeft wel behandelingen, maar dat is geen reden om te stoppen als trainer.” Dat benadrukte Koeman ook al voorafgaand aan de start van het EK.

Koeman staat met het Nederlands elftal inmiddels in de halve finale van het EK in Duitsland. Daarin is woensdag Engeland de tegenstander. Het moet raar lopen wil de KNVB na dit toernooi van de bondscoach af willen. De voetbalbond kan in ieder geval geen gebruik meer maken van de clausule.

Lees ook: UEFA deelt Engeland klap uit in aanloop naar duel met Oranje

De 61-jarige Koeman is bezig aan zijn tweede termijn als bondscoach, nadat hij van begin 2018 tot augustus 2020 al de leiding had gehad bij Oranje. Koeman haalde destijds de Nations League-finale en dwong kwalificatie voor het EK van 2020 af. Dat toernooi werd door de coronapandemie pas een jaar later gespeeld. Hij was op dat moment al weg bij Oranje, omdat hij trainer van Barcelona was geworden. In januari 2023 keerde hij terug als bondscoach van het Nederlands elftal.

Lees meer over:

EK 2024 Ronald Koeman Oranje