Koeman looft één man na zege Oranje: 'Waren er maar meer met zo'n groot hart'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jul. 2024, 06:26
07 jul. 2024, 12:28
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman wilde na de zwaarbevochten zege van Nederland op Turkije (2-1) in de kwartfinale van het EK niet te lang stilstaan bij het matige spel van Oranje in het Olympiastadion van Berlijn. Het Nederlands elftal startte goed, maar de Turken namen vervolgens het initiatief over. Denzel Dumfries speelde een absolute hoofdrol door onnodig de hoekschop weg te geven waar de openingstreffer van Samet Akaydin uit viel.

"Wij bleven hetzelfde spelen. Dan moet je juist eromheen gaan spelen. We werden slordig", beaamde Koeman in gesprek met NOS-verslaggever Maarten Stekelenburg. "Toen gingen zij iets voelen en dat moet je ze niet geven, want daar gaan ze op een heel goede manier mee om. Zij voelen dat ook en dan valt de goal. Een afgeslagen corner... Ik dacht: wat doet Denzel?" Het was een bijzonder moment in de eerste 45 minuten.

Artikel gaat verder onder video

Nederland verslaat Turkije en staat in halve finale EK

Nathan Aké blokkeerde een pass van Kaan Ayhan enkele meters voor het zestienmetergebied van Oranje, waarna Dumfries makkelijk een corner had kunnen voorkomen. De back maakte echter een fout door de bal bewust te laten lopen, omdat hij dacht dat het een doeltrap zou zijn voor Nederland. De hoekschop werd aanvankelijk afgeslagen door Oranje, maar daarna weer ingebracht door Arda Güler. Bart Verbruggen twijfelde om uit te komen en zag de bal worden binnengekopt door Akaydin.

"Volgens mij was het een corner en hij liet hem lopen", blikte Koeman terug op het moment met Dumfries. "Waarom houd je hem niet in? Achterin houden we vervolgens geen lijn waardoor het geen buitenspel is, maar daar zijn zij ook heel goed in." Door een doelpunt van Stefan de Vrij en een eigen goal van Mert Müldür stapte Oranje uiteindelijk als winnaar van het veld, maar in de slotfase kwam Turkije diverse keren dicht bij de gelijkmaker.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.7%

15.3%

5235 stemmen

Oranje hield echter stand, mede door Dumfries. "Als we nog meer spelers hadden met zo'n groot hart als Denzel, dan hadden we het nog beter kunnen doen", sprak Koeman lyrische woorden uit. Stekelenburg gaf aan dat er meer spelers waren met een leeuwenhart, zoals de ingevallen Micky van de Ven en Wout Weghorst. "Ja, er waren er meer. Ik denk ook dat dit de overwinning is op basis van kwaliteit."

"Wij werden sterker en zij konden er niet meer uitkomen. We komen achter en winnen de pot aan het einde met een beetje geluk. We krijgen weleens kritiek dat we niet thuisgeven, maar dat hebben we vandaag wel gedaan. Al met al staan we in de halve finale op een EK en dat is best iets om trots op te zijn. Natuurlijk neem ik mee dat we nog niet de beste ploegen hebben gehad, dus ik begrijp dat men vindt dat het logisch is. Maar zo logisch is het niet."

Artikel gaat verder onder video

"Je ziet alle uitslagen die er zijn geweest. Wij gaan verder en dat is een groot compliment naar de spelers. De missie is niet af, maar halve finale is meer dan goed. Maar als je in de halve finale staat wil je in de finale komen. En die wil je dan winnen." Nederland speelt komende woensdag de halve finale tegen Engeland in Dortmund. Een dag eerder staan Spanje en Frankrijk tegenover elkaar in München. De finale is komende zondag in Berlijn, waar Nederland dan eventueel voor de derde keer dit EK zou spelen.