Nederland staat na gevecht met Turkije in halve finales van EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jul. 2024, 22:52
07 jul. 2024, 12:28
Nederland viert een treffer in de wedstrijd tegen Turkije op het EK
© IMAGO - Nederland viert een treffer in de wedstrijd tegen Turkije op het EK

Nederland heeft zich geplaatst voor de halve finales van het EK in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman zegevierde zaterdagavond met 2-1 over Turkije en schaart zich zodoende net als Spanje, Frankrijk en Engeland bij de laatste vier van het eindtoernooi. De openingstreffer van Samet Akaydin in de eerste helft werd na rust weggepoetst door goals van Stefan de Vrij en een eigen goal. Oranje maakt zich op voor een ontmoeting met Engeland in de halve finales, woensdag vanaf 21.00 uur in Dortmund.

Nederland startte goed aan het duel en kende een goed eerste kwartier. Memphis Depay maakte een gretige indruk en kwam tot twee doelpogingen, maar zonder succes. Ook Cody Gakpo en Xavi Simons hadden het vizier niet op scherp. Turkije nam het initiatief vervolgens over. Virgil van Dijk vocht verbeten duels met Baris Alper Yilmaz uit en de Turken toonden zich gretiger in de onderlinge duels. Tien minuten voor de pauze nam de ploeg van Vincenzo Montella de leiding en daar ging een apart moment aan vooraf.

Artikel gaat verder onder video

Nederland schakelt Turkije uit en staat in halve finale EK

Nathan Aké blokkeerde een pass van Kaan Ayhan enkele meters voor het zestienmetergebied van Oranje, waarna Dumfries makkelijk een corner had kunnen voorkomen. De back maakte echter een fout door de bal bewust te laten lopen, omdat hij dacht dat het een doeltrap zou zijn voor Nederland. De hoekschop werd aanvankelijk afgeslagen door Oranje, maar daarna weer ingebracht door Arda Güler. Bart Verbruggen twijfelde om uit te komen en zag de bal worden binnengekopt door Akaydin. Dumfries bleek daarbij tot overmaat van ramp de enige Oranjespeler die buitenspel ophief: 0-1.

Turkije komt op voorsprong tegen Nederland op het EK in Duitsland
© IMAGO - Turkije komt op voorsprong tegen Nederland op het EK in Duitsland

Het vormde stof tot nadenken voor Koeman, die al hoofdschuddend het veld verliet toen het rustsignaal klonk. De statistieken in de eerste 45 minuten waren veelzeggend: 54% - 46% balbezit, 4-6 doelpogingen en 0-1 schoten op doel. De bondscoach greep in de rust meteen in: Steven Bergwijn bleef in de kleedkamer achter ten faveure van Wout Weghorst. Oranje kwam in het begin van de tweede helft meer aan voetballen toe en dat leidde al na enkele minuten tot een grote kans. Na een fraaie bal van Nathan Aké kopte Weghorst de bal in de voeten van Depay, die het leer nét niet binnenschoof in de doelmond.

Niet veel later kwam Nederland goed weg toen Arda Güler uit een vrije trap de buitenkant van de paal raakte. Koeman zag hoe zijn team het moeilijk bleef hebben met Turkije, dat in de 65e minuut bijna op 0-2 kwam. Een laag schot van Kenan Yildiz vloog tegen de handschoenen van Verbruggen. De bal kwam terug de zestien in en werd maar nipt dankzij een attente reactie van Weghorst weggewerkt alvorens de bal in het lege Oranje-doel kon worden binnengewerkt.

Artikel gaat verder onder video

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

Koeman stond op het punt om een driedubbele wissel toe te passen, totdat toch de 1-1 op het scorebord verscheen. Na een voorzet van Depay vanaf de rechterkant kopte een vrijstaande De Vrij de bal binnen en hij tekende daarmee voor zijn eerste Oranje-treffer sinds 2015. Vijf minuten later volgde zelfs de 2-1: na voorbereidend werk van Dumfries werkte Mert Müldur onder druk van Gakpo de bal in eigen doel.

Oranje kon de wedstrijd daarmee rustig uitspelen, maar bleef in het Turkse slotoffensief met kunst- en vliegwerk overeind. Invaller Micky van de Ven haalde een bal van de lijn en enkele kopkansen misten op miraculeuze wijze het Oranje-doel. Daarnaast had Verbruggen nog een cruciale save in huis. Luid zingend vierden de Nederlandse supporters de zege in Berlijn.

Artikel gaat verder onder video