Koeman noemt man en paard na nederlaag: ‘Hij loopt twee keer niet mee, dat kan niet’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2023, 08:52
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Ronald Koeman beseft dat het Nederlands elftal maandagavond vol aan de bak moet in het uitduel met Griekenland in de EK-kwalificatie. "Zij zullen nu vast bloed ruiken", zei de bondscoach vrijdagavond na de nederlaag tegen Frankrijk (1-2) in de Johan Cruijff ArenA. Frankrijk is na de zesde opeenvolgende zege zeker van deelname aan het EK. Griekenland won tegen Ierland (0-2) en is naar de tweede plaats geklommen.

Nederland kan zich wellicht geen nederlaag permitteren in Athene. In dat geval raakt de tweede plaats uit zicht, want Griekenland heeft nu een voorsprong van drie punten genomen met een duel meer gespeeld. De Grieken sluiten volgende maand de groep af met een wedstrijd tegen de al voor het EK geplaatste Fransen. Oranje speelt volgende maand nog tegen Gibraltar.

"Als we winnen van de Grieken, dan is de kans groot dat we tweede worden", rekende Koeman. "Een gelijkspel hoeft ook niet slecht te zijn, omdat we thuis van ze hebben gewonnen. En bij een gelijke stand in de poule geeft het onderlinge resultaat van de duels tussen beide ploegen de doorslag. Als we verliezen, dan wordt het wat mij betreft te spannend volgende maand."

Cruciale fouten

Koeman was kritisch op de spelers na de nederlaag tegen Frankrijk. Volgens de bondscoach werden er in verdedigend opzicht cruciale fouten gemaakt. Oranje kwam al na zeven minuten op achterstand door een treffer van Kylian Mbappé. "Volgens mij laat Xavi Simons twee keer de back lopen, dan straffen ze dat af", vertelde hij bij de NOS. Misschien was de dekking centraal ook niet helemaal goed. Virgil van Dijk stapt nog iets uit, waardoor die bal daarachter valt. Mbappé is op dat moment net iets sterker en slimmer dan Lutsharel Geertruida."

Koeman rekende zijn ploeg dat aan. "Je weet dat alles moet kloppen tegen dit soort tegenstanders. Dan kan het niet zo zijn dat je de bal in de gaten houdt, maar niet je man. Maar dat is niet één speler aan te rekenen, we maakten daarin geen goede indruk." Toch was Koeman ook positief. "Ik heb heel veel goede dingen gezien, alleen hoop je tegen zo'n tegenstander wat langer in de wedstrijd te blijven. Ik ben trots op het team, hoe we tot het laatste moment hebben geprobeerd om terug te komen. We hebben ons kranig geweerd."