Koeman reageert zeer verongelijkt op eerste vraag van NOS

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 jun. 2024, 21:28
25 jun. 2024, 23:32
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal eindigde de groepsfase van het EK dinsdagavond met een pijnlijke nederlaag tegen Oostenrijk (2-3). Bondscoach Ronald Koeman reageerde na afloop echter ontzettend verongelijkt voor de camera van de NOS toen verslaggever Jeroen Stekelenburg sprak van een ‘wanvertoning’.

“Ronald, na de vorige wedstrijd was je al niet al te goed gehumeurd”, leidde Stekelenburg zijn eerste vraag aan Koeman in. “Hoe is dat dan na deze wanvertoning?”, vroeg de verslaggever aan de bondscoach, die een cynisch lachje niet kon onderdrukken en verongelijkt reageerde: “Jij vindt het een wanvertoning?” Stekelenburg: “Ja, vind jij van niet?” Koeman antwoordde vervolgens: “Nou, de gehele wedstrijd niet. Wel het begin.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van der Vaart vernietigend over international: ‘Een schande, Oranje speelde zoals hij praat’

“Laten we dan de eerste helft nemen. Jullie worden toch tureluurs getikt?”, stelde Stekelenburg opnieuw een prikkelende vraag. Koeman: “Nou, als je verdedigend niet goed staat, niet doordekt, er niet kort op zit en niet agressief bent en de bal in balbezit aan de tegenstander geeft, dan is dat een wanvertoning”, moest hij uiteindelijk toegeven.

Lees ook: Oranje op rapport: speler krijgt een 2, een 3 en een 4 om de oren

Stekelenburg vroeg vervolgens aan Koeman of hij ‘vindt dat hij tekort is geschoten in de voorbereiding’. “Dat vind ik niet”, reageerde Koeman kortaf. Stekelenburg: "Waarom niet?" Koeman: “Omdat we hebben gesproken over wat er gebeurd is. Natuurlijk, uiteindelijk is het mijn verantwoordelijkheid als het een wanvertoning is. Je hebt gelijk, punt.”

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Koeman zag dat afspraken niet werden nagekomen tijdens de wedstrijd in Berlijn. "De manier waarop we gespeeld hebben, de goals tegen kregen en verdedigd hebben... Dat moet beter. Zo red je het tegen niemand", vervolgde de bondscoach, verwijzend naar de 1-2 en de 2-3. "Daar werd de urgentie van verdedigen niet herkend. Je moet verantwoordelijkheid nemen om je man te verdedigen. Daar hebben wij in Nederland nog aardig wat problemen mee", zei de bondscoach, die meer verantwoordelijkheid wil zien in het veld.

"We kunnen en moeten veel meer doen. We liepen niet met onze man mee. Dan kun je met vier of vijf verdedigers spelen, maar dan kom je áltijd in de problemen. Dat is het verhaal van vandaag. Of ik moet gaan ingrijpen? Dat weet ik niet. Ik probeer eerst te analyseren en met spelers te praten over wat zij ervan vinden. Ik ben nog lang niet bij het moment om rigoureus in te grijpen", benadrukte Koeman tot slot.

Artikel gaat verder onder video

Lees meer over:

EK 2024