Koeman trekt vervelende conclusie: 'Please, laat er één geboren worden'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 okt. 2023, 23:42
26 jan. 2024, 09:15
© ProShots

Ronald Koeman was maandag tevreden over de zege van Nederland in en tegen Griekenland (0-1) en daarmee zo goed als zeker zijnde EK-kwalificatie. De bondscoach beleefde zeker niet zijn meest ontspannen avond op de bank bij het Nederlands elftal. Wout Weghorst miste in de eerste helft een strafschop en uiteindelijk stelde aanvoerder Virgil van Dijk in de extra tijd vanaf de strafschopstip de zege wel veilig.

Koeman vond dat Oranje sterk begon. “De eerste helft hadden we de rust, ik vond Mats Wieffer en Tijjani Reijnders erg goed op het middenveld. Als je dan die penalty krijgt, moet die erin. Dan wordt het een heel andere wedstrijd. Nu blijven zij erin geloven. Als je ziet hoe Wout Weghorst ze op de training neemt, dan is dat een heel verschil met deze. Zelf had ik er minder moeite mee...”, vertelde de bondscoach bij de NOS.

Strafschoppenspecialist

Bij de strafschoppen op de training is Weghorst de eerste keus. Daarna komen Xavi Simons en Van Dijk. “Je moet ook onderkennen dat we niet echt een specialist hebben met penalty’s of vrije trappen en corners. Please, laat er één geboren worden die dat onderdeel beheerst. Dat brengt ook overwinningen.” Ook Weghorst is allesbehalve een specialist. “Maar anderen willen niet, durven niet of nemen ze niet. Het is beperkt. Dan kun je niet anders doen dan erop trainen.”

“Gelukkig deed Virgil het wel goed. Je hebt altijd wel eens een gedachte dat als hij ‘m niet maakt, dat-ie aan de andere kant valt. Maar hij neemt hem goed, het is beslist”, zo liep Koeman vooruit op de aanstaande EK-kwalificatie. Hij vindt dat Nederland met de koppeling aan Frankrijk en Griekenland niet gelukkig is geweest, maar wil het in stijl afmaken tijdens de resterende duels met Ierland en Gibraltar. „Tegen Frankrijk misten we twee keer veel mensen en tegen de Grieken zijn we beide duels heer en meester geweest.”

“Als we iedereen aan boord hebben, beschikken we over een goed elftal. Bovendien hebben er deze dagen veel jongens gedebuteerd. Maar als je echt mee wil tellen, en dat willen we, zal het echt beter moeten.” Nederland heeft in de laatste twee wedstrijden in november, tegen Ierland en Gibraltar, genoeg aan één zege. Als het reeds geplaatste Frankrijk op bezoek bij de Grieken ’gewoon’ zijn sportieve plicht doet, is Nederland zelfs al zeker van deelname aan het EK.

Pos.LandGWWGVDVDTDSPtn
1Frankrijk6600131+1218
2Nederland6402107312
3Griekenland7403126612
4Ierland72059906
5Gibraltar6006021-210