Koeman verdedigt keuze: ‘Hij is niet snel, maar wel heel goed bruikbaar’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 nov. 2023, 10:30
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Wout Weghorst heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld, zo oordeelt Ronald Koeman. De bondscoach van het Nederlands elftal vindt het niet meer dan logisch dat hij bij de 31-jarige aanvaller van TSG Hoffenheim uitkomt als hij zijn voorselectie of definitieve selectie moet gaan bepalen. “Weghorst is echt wel gegroeid hoor”, benadrukte Koeman maandagavond tijdens Rondo op ZiggoSport.

“In mijn eerste periode zette ik Memphis Depay in de spits en had ik Luuk de Jong achter de hand. Vaak selecteerden we Weghorst niet voor de definitieve selectie.” Depay kwakkelt de laatste maanden met divers blessureleed, terwijl De Jong eerder dit kalenderjaar bedankte voor het Nederlands elftal. Weghorst mocht daarom afgelopen maand in de basis beginnen tegen Frankrijk (1-2 verlies) en Griekenland (0-1 winst).

Weghorst heeft zijn plek in Oranje verdiend

“Hij heeft zich wel ontwikkeld: het is een geweldige teamspeler”, vervolgde Koeman. “Hij heeft ook bagage gekregen in de afgelopen jaren bij Manchester United, waar hij zijn rol had. Nu ook weer in Duitsland.” Weghorst speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Besiktas en Manchester United en is deze voetbaljaargang door Burnley verhuurd aan Hoffenheim. Daar staat de teller voorlopig op twee goals en een assist in tien officiële duels.

Weghorst kwam niet tot scoren in de duels met Frankrijk en Griekenland, mede omdat hij een strafschop miste. “Hij is een spits die heel goed bruikbaar is, maar hij is niet snel. Je weet wat je aan Weghorst hebt. Door wisselingen en blessures heeft hij wel zijn plekje in Oranje verdiend”, benadrukte Koeman. Weghorst maakte in maart 2018 zijn debuut in het Nederlands elftal en staat inmiddels op 27 interlands en 7 treffers.