Kwakman: ‘Echt ónbegrijpelijk dat hij nu pas is opgeroepen voor Oranje’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 nov. 2023, 22:33
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Kees Kwakman vindt het merkwaardig dat Jerdy Schouten niet al eerder is opgeroepen voor het Nederlands elftal. De middenvelder van PSV ontwikkelt zich uitstekend, maar de teller staat nog maar op één interland. Schouten maakte in juni vorig jaar, onder Louis van Gaal, zijn debuut als Oranje-international en kwam sindsdien nimmer in actie voor het Nederlands elftal. Nu maakt hij deel uit van de selectie die zich vanaf maandag gaat voorbereiden op de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar.

Kwakman vertelde vrijdag bij het programma Voetbalkantine op ESPN dat hij het verbazingwekkend vindt dat Schouten niet eerder deel uitmaakte van een definitieve selectie. “Het is echt ónbegrijpelijk dat hij nu pas is opgeroepen”, benadrukte de oud-voetballer annex analist. “Hij heeft er onder Van Gaal al ooit bijgezeten, maar toen maakte hij niet de beste indruk. Maar het is gewoon ongelofelijk dat hij nooit is gekozen.”

Had Schouten eerder bij Oranje gemoeten?

“Schouten heeft het zó goed gedaan bij Bologna. Altijd fit en altijd spelen, in Italië was hij ook al een onbetwiste basisspeler bij een middenmoter.” Kwakman begrijpt niet waarom de voorkeur altijd naar een middenvelder uit de Eredivisie ging. “Omdat hij nu in de Eredivisie speelt komt hij er wel bij”, zo oordeelt Kwakman dan ook.

Peter Bosz is trots dat Schouten is opgenomen in de definitieve selectie van Oranje. “Een van de redenen waarom hij is teruggekomen naar Nederland is dat hij hoopte zo meer in beeld te komen bij het Nederlands elftal", vertelde de oefenmeester van PSV op de wekelijkse persconferentie. "Dat is hem na vier maanden gelukt."

Dat Schouten afgelopen zomer met het oog op de nationale selectie koos voor een terugkeer naar de Eredivisie, snapt Bosz goed. "Ik denk dat het logisch is dat een bondscoach meer wedstrijden van de Nederlandse competitie volgt dan van al die individuele spelers die over heel Europa zijn uitgewaaid."