Laatste interland lijkt een feit na eerlijk gesprek met Koeman

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 nov. 2023, 19:40
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Jordy Clasie heeft opnieuw bedankt voor het Nederlands elftal. Ronald Koeman wilde de middenvelder van AZ opnemen in de (voor)selectie van Oranje voor de komende EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar, maar na onderling contact zag de bondscoach daar toch van af. “Ik heb met hem gesproken, hij wilde me oproepen na een aantal blessures. We hebben daar een eerlijk en open gesprek over gehad”, erkent Clasie.

“Ik voel dat mijn lichaam in deze periodes het nodig heeft om rust te pakken”, vertelde Clasie zondag na de 1-0 nederlaag van AZ bij Feyenoord, in gesprek met ESPN. “Dan kan ik me weer volledig opladen voor dit soort wedstrijden. De bondscoach respecteerde en accepteerde dat.” AZ-trainer Pascal Jansen begrijpt de beslissing van Clasie. “We hebben daar samen veel over gesproken en alle plussen en minnen afgewogen. Welke keuze het ook zou worden, ik zou Jordy steunen. Ik heb hem geadviseerd dat hij zijn hart moet volgen en zijn gevoel.”

Clasie lijkt laatste interland te hebben gespeeld

Presentator Jan Joost van Gangelen van ESPN maakte onlangs al bekend dat Koeman voorafgaand aan de afgelopen interlandperiode had gebeld met de 32-jarige Clasie. Koeman kreeg toen te horen dat Clasie ‘het niet kon opbrengen’. Dat is niet voor het eerst: de middenvelder meldde zich vorig jaar al eens af, vanwege fysieke klachten. Van Gangelen zei donderdagavond dat Clasie bij AZ ‘fit wordt gehouden voor wedstrijden’. “Dan kunnen we toch ook stoppen met iedere keer de vraag te stellen: waar is Clasie?”, antwoordde Kenneth Perez. “Of hij kan alvast bedanken”, opperde tafelgenoot Karim El Ahmadi, voorafgaand aan het Conference League-duel tussen Aston Villa en AZ.

“Nou ja, hij is niet im frage”, reageerde Perez. De analist van ESPN zou het onbegrijpelijk vinden als Clasie zich volgend jaar wel mag melden bij de EK-selectie, indien hij de komende interlandperiodes zou ‘overslaan’. “Zo werkt het wat mij betreft echt niet. Je kunt toch niet de hele kwalificatie overslaan en dan drie weken meedoen op het hoofdtoernooi?” Clasie speelde zeventien interlands, maar zijn laatste dateert van november 2016. Hij was jarenlang buiten beeld voor Oranje, maar kwam vorig jaar onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal toch weer in aanmerking voor een plek in de selectie. Blessureleed en een gebrek aan fitheid zorgden ervoor dat hij uiteindelijk nimmer bij een definitieve selectie zat. Zo zegde hij zelf af richting het WK in Qatar.