Luuk de Jong of die vermoeiende Wout Weghorst in Oranje?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jan. 2024, 14:00
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ronald Koeman en Virgil van Dijk zouden Luuk de Jong elke dag moeten bellen om een rentree in het Nederlands elftal te heroverwegen. Dat is de mening van oud-international Ronald Waterreus twee dagen nadat de aanvaller van PSV de top tien is binnengekomen van meest scorende Eredivisie-spitsen aller tijden. Waterreus wijst erop dat De Jong ‘zoveel meer heeft’ dan bijvoorbeeld collega-spits Wout Weghorst.

Alleen Willy van der Kuijlen (311 goals), Ruud Geels (265 goals), Johan Cruijff (215 goals), Kees Kist (212 goals), Tonny van der Linden (208 goals), Henk Groot (196 goals), Peter Houtman (180 goals), Sjaak Swart (176 goals) en Leo van Veen (174 goals) scoorden vaker dan De Jong (164), die zaterdag drie keer scoorde tegen Excelsior (3-1). “Voor mij wordt PSV’s eerste kampioenschap in zes jaar dat van De Jong. Juist omdat hij, de spits over wie toch altijd wel wat twijfel heeft bestaan, in zijn hele wezen belichaamt wat de club traditioneel is: een baken van fatsoen, stabiliteit en besche"idenheid”, benadrukt Waterreus maandag in zijn column in De Limburger.

Maakt Luuk de Jong zijn rentree in Oranje?

“De Jong heeft geen grote woorden nodig om te laten zien dat hij gigantisch goed is. Hij dóet gewoon”, verwijst de oud-doelman naar de reactie van De Jong na zijn entree in de top tien: “Mooi”, zei hij. “Hopelijk blijf ik lang in dit rijtje staan.” Waterreus: “Van dichtbij weet ik hoe ploeggenoten hem waarderen om hoe hij met hen omgaat. Hoe hij ze coacht, begeleidt en er voor hen is op momenten dat ze hem nodig hebben. (…) En over zijn prestaties op het veld hoef ik het al helemaal niet te hebben. Stel: je bent Koeman of Van Dijk. Dan bel je De Jong toch elke dag op om hem alsnog te bewegen mee naar het EK te gaan?”

“Al was het maar omdat hij zoveel meer heeft dan Weghorst, goed beschouwd de enige andere beschikbare centrumspits momenteel.” Waterreus denkt dat de selectie van het Nederlands elftal staat te juichen als Weghorst niet mee zou gaan naar het komende EK in Duitsland. “Weghorst is je gekke tante die heus wat in haar mars heeft, maar die je tijdens een familie-uitje het liefst al na drie minuten in de toiletruimte van de bus opsluit. Want: vermoeiend, alsmaar aandacht vragend en een bron van potentieel gekissebis.”

Lees meer: Van der Vaart draait 180 graden: ‘De allerbeste van Nederland’

“Geloof mij: wanneer je vijf weken op pad moet met een selectie, doe je dat liever met teamplayer De Jong. Nee, zelf zul je De Jong dit soort kretologie nooit horen uiten. Hij gaat de komende tijd liever door met het neerzetten van zeldzaam huiveringwekkende statistieken. Doe het tenslotte maar eens, 164 Eredivisie-doelpunten maken, terwijl je ook jaren bij (zeer gerenommeerde) buitenlandse clubs hebt gevoetbald. Alles zegt het over de klassespeler die dit ultieme PSV-uithangbord is. Wie nu nog durft te beweren dat Luuk de Jong eigenlijk niet zo’n goede spits is, zou nooit meer in een stadion mogen komen.|

De Jong bedankte in maart voor Oranje, maar liet na het bereiken van de groepsfase van de Champions League met PSV in een interview toch weer ruimte voor twijfel. Ook bij de bondscoach zorgde het voor vraagtekens en dus nam Koeman voor de zekerheid contact op met de aanvaller. "Ik heb hem daarna toch maar even gebeld. Of het nu een 'ja' of 'nee' was", vertelde Koeman aan tafel van het Ziggo Sport-programma Rondo. "We hebben één ding afgesproken. Als hij in beeld wil zijn, geeft hij mij een belletje. Dan bepaal ik of hij oproepbaar is. De 33-jarige De Jong - vader van twee kinderen - wil in de interlandperiodes bij zijn gezin zijn en rusten, zodat hij voluit kan gaan bij PSV.