Van der Vaart draait 180 graden over Luuk de Jong

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jan. 2024, 06:46
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Rafael van der Vaart heeft Luuk de Jong zondag bij Studio Voetbal een groot compliment gemaakt. De spits van PSV is 'in zijn ding' misschien wel de beste speler ter wereld, zo stelt de oud-speler van het Nederlands elftal. Ook ex-Oranje-spelers als Pierre van Hooijdonk en Ibrahim Afellay waren lovend over de aanvaller die zaterdag drie doelpunten maakte tegen Excelsior (3-1) en steeds vaker aan een eventuele rentree in Oranje wordt gelinkt.

Van der Vaart genoot vooral van het tweede doelpunt van De Jong. “Ik ben vaak kritisch op hem, maar hij is de allerbeste spits van Nederland”, vertelt Van der Vaart. “De bal die hij inkopte tegen Excelsior is echt kunst, vind ik. Hij kopt zó goed. Ik ben heel kritisch op hem, maar deze goal is waanzinnig. Het is leuk, want ik vind hem aan de bal heel matig. Maar in zijn ding (het koppen, red.) vind ik hem misschien wel de allerbeste die er is. Het lijkt of hij meevoetballend ook steeds beter wordt. Ik heb dat gewoon helemaal fout gezien.”

Keert Luuk de Jong terug in Oranje?

Afellay sluit zich volledig aan bij zijn collega. “Het is heel knap dat hij op deze leeftijd nog enorm verbeterd is. Het is echt heel mooi om te zien”, beaamde de oud-middenvelder. “Je hoopt eigenlijk dat hij zelf de telefoon pakt, de bondscoach belt en weer terugkomt op zijn beslissing. Want hij is uiteindelijk degene die heeft gezegd dat hij niet meer voor het Nederlands elftal wil uitkomen.”

“Aan de bal is hij ook nog nooit zo goed geweest als dat hij nu is”, besloot Afellay. “Hij heeft daarin echt enorme stappen gezet. Hij doet nu af en toe dingen waarvan je zegt: ‘Hé, wat gebeurt hier?’” Van Hooijdonk was het niet helemaal eens met zijn tafelgenoten. Hij stelt dat de aanvaller bij PSV altijd op waarde is geschat. “De kritiek komt niet uit Eindhoven. Spitsen worden vaak langs de meetlat gehouden. In alles moeten ze een 10 zijn. Dat is hij niet. Maar puur op basis van de spits die hij is, is hij dat wel. Hij maakt de doelpunten en daar staat hij voor."

Lees ook: Stofzuiger met unieke cijfers in Europa hoopt op ‘ja’ van Koeman

“Ik heb hem nooit echt slecht gevonden aan de bal, en nog steeds niet. PSV heeft nu ook gewoon een veel beter elftal, dus daardoor valt hij ook meer op.” De Jong - vader van twee kinderen - wil in de interlandperiodes bij zijn gezin zijn en rusten, zodat hij voluit kan gaan bij PSV. Koeman heeft met De Jong afgesproken dat de aanvaller moet bellen als hij weer beschikbaar is en dat de beslissing vervolgens aan de bondscoach is.