Malen maakt verpletterende indruk bij Oranje tegen Schotland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 mrt. 2024, 09:51
23 mrt. 2024, 09:52
© IMAGO

Donyell Malen beleefde vrijdagavond een zeer succesvolle invalbeurt tijdens de oefeninterland van het Nederlands elftal met Schotland (4-0 zege). De aanvaller van Borussia Dortmund wist in het kwartier dat hem gegund werd door bondscoach Ronald Koeman te scoren en was ook nog bijna goed voor een assist.

Malen moest aanvankelijk genoegen nemen met een plek op de reservebank, omdat Koeman voorin koos voor onder anderen Memphis Depay en Cody Gakpo. Een kwartier voor tijd mocht hij toch nog even opdraven. Malen maakte een gretige indruk, scoorde vier minuten voor tijd de 4-0 na een steekpass van Tijjani Reijnders en zette in de blessure ook nog Teun Koopmeiners alleen voor de Schotse doelman met een heerlijke pass.

Nederland verslaat Schotland met 4-0

De invalbeurt van Malen resulteert onder meer in mooie woorden van journalist Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad. “Het is misschien 'maar' Schotland, maar Malen is in een korte invalbeurt absoluut in vorm. Straalt veel kwaliteit van hem af”, schrijft Elfrink onder meer op X. Rafael van der Vaart kon vooral genieten van de manier waarop Malen zichzelf vrijspeelde, om vervolgens met de buitenkant van zijn voet af te ronden. “Ik was vroeger fan van Romário en ik vond dit een beetje een Romário-goal. Ik vond het heel mooi.”

Ook Jeroen Stekelenburg is lovend over Malen. “Met Malen heb je wel iets anders. Met Cody Gakpo, Simons en eigenlijk Memphis Depay ook, spelers die in de bal komen, heb je veel van hetzelfde. Dat was mijn gevoel echt in de eerste helft.” Jeroen Elshoff sluit zich daarbij aan. “Ik vind Malen zo explosief. Ik heb dit vooraf al gezegd en het is voor mij vanavond bevestigd: ik vind dat hij in de basis hoort bij het Nederlands elftal op dit moment.”

Lees ook: Koeman uit live op televisie forse kritiek op Oranje-speler

“Malen heeft scorend vermogen, snelheid, diepgang en een actie waarmee hij mensen passeert. Hij heeft alles wat we een beetje missen.” Malen speelde vrijdag zijn 29ste interland. Daarin was hij goed voor zes doelpunten en 4 assists. Volgens journalist Jeroen Grueter had Malen zelfs de ‘actie van de wedstrijd’ in huis. “Dat was natuurlijk zijn laatste actie, waarbij hij twee man voorbijgaat en die bal neerlegt in de loop van Teun Koopmeiners. Dat was voor mij het hoogtepunt.”

Lees ook: Depay: ‘Ik verwacht meer van hem dan hij vandaag liet zien’

Malen is ook bij Borussia Dortmund bezig aan een uitstekend seizoen. De rechtspoot was tot dusver in 2.194 speelminuten, verdeeld over 33 officiële wedstrijden, goed voor 13 treffers en 5 assists.