Man van één interland is ‘ideale partner’ voor Frenkie de Jong bij Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 nov. 2023, 14:05
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Jerdy Schouten moet een kans naast Frenkie de Jong in het Nederlands elftal krijgen, zo oordeelt Pieter Zwart. De hoofdredacteur van Voetbal International noemt de middenvelder de ‘meest onmisbare speler van PSV'. Schouten speelde vooralsnog één keer voor het Nederlands elftal: hij deed vorig jaar zomer ruim een uur mee tegen Wales (1-2 winst) in de Nations League. Schouten behoort nu tot de voorselectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland en Gibraltar van later deze maand.

“Ik denk dat Schouten de meest onmisbare speler bij PSV is”, vertelt Zwart bij VI ZSM. “Ze hebben eigenlijk ook niemand anders die op zijn plek kan spelen. De tweede helft tegen Heracles Almelo (0-6 winst) deed Joey Veerman dat. Dat Schouten in de rust gewisseld werd, zegt denk ik veel over hem. Peter Bosz weet dat als hij Schouten richting het Champions League-duel metRC Lens kwijtraakt door een blessure, ze bij wijze van spreken dat duel beter niet kunnen spelen.”

Schouten de ideale partner van De Jong

Zwart hoopt dat Schouten tegen Gibraltar, wanneer Nederland zich hoogstwaarschijnlijk al heeft geplaatst voor het EK, een kans op het middenveld krijgt naast De Jong. “Hij heeft zo’n waanzinnige waarde voor PSV. Het EK 2024 komt er natuurlijk aan en Koeman is nog steeds een beetje zoekende op het middenveld. Ik denk wel dat Schouten de ideale partner van Frenkie de Jong is. Het is natuurlijk ook veel over Tijjani Reijnders gegaan. Als je ziet hoe hij speelt bij AC Milan, in een hele aanvallende rol. Bij AZ had hij Jordy Clasie naast zich als balansbewaker en was Reijnders ook de loper.”

“Ik denk dat je best met een middenveld met Reijnders én De Jong kunt spelen”, vervolgt Zwart. “Als je met drie centrale verdedigers speelt, kan dat ook nog wel qua organisatie achter de bal. Wil Koeman terugschakelen naar een 4-3-3-formatie, dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een echte controleur op te stellen. Het lijkt me een heel goed idee als je dan voor een voetballende controleur als Schouten kiest in plaats van een pure breker als Marten de Roon.”

Zwart noemt Mats Wieffer ook een goede optie, maar zegt tegelijkertijd dat hij ‘de echte chemie’ tussen de middenvelder van Feyenoord en De Jong nog niet echt heeft kunnen ontdekken. “Bij Schouten ben ik daar benieuwd naar. Als je Frenkie naast hem zet, klikt dat misschien wel. Na die wedstrijd tegen Ajax ging het veel over de mindere omschakelmomenten van Veerman bij balverlies. Schouten zorgt ervoor dat Veerman daar bij sommige wedstrijden mee kan wegkomen. Zo’n speler is goud waard voor je elftal.”