Matthijs de Ligt heeft spijt van opmerking over Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 mrt. 2024, 18:46
25 mrt. 2024, 19:49
© IMAGO

Matthijs de Ligt begint dinsdag in de basis als het Nederlands elftal een oefeninterland speelt tegen Duitsland. De verdediger, die vrijdag tegen Schotland (4-0) bankzitter was, stond maandagavond samen met bondscoach Ronald Koeman de aanwezige pers te woord. Pascal Kamperman van ESPN vroeg zich af of de aanwezigheid van De Ligt bij de persconferentie betekende dat hij ook gaat spelen. "Ja, dat klopt", stelde Koeman.

Eerder liet Koeman al weten dat Bart Verbruggen onder de lat staat. Verder wilde de bondscoach niet veel kwijt over zijn opstelling. “Je wil altijd spelen. Er was altijd concurrentie en het gaat erom dat je met sterke verdedigers concurreert en er staat als je de kans krijgt”, vertelde De Ligt. “Ik vind niet dat er nu meer druk op mij ligt. Als ik geconcentreerd ben, kan ik een heel goede wedstrijd spelen.”

Nederland oefent dinsdag tegen Duitsland

De Ligt is tegenwoordig voorstander van een systeem met drie centrale verdedigers. In het verleden sprak hij zich daar nog tegen uit. Afgelopen WK liet De Ligt zich ontvallen dat hij geen voorstander was van een systeem met vijf verdedigers, waarvan er drie centraal staan. Achteraf heeft hij daar spijt van. Tegenwoordig speelt hij bij Bayern München regelmatig in dat systeem en ook Oranje varieert in het aantal verdedigers.

Noa Vahle confronteerde De Ligt tijdens het persmoment. “Onder de vorige bondscoach heb jij natuurlijk ooit een uitspraak gedaan dat een systeem met drie centrale verdedigers ‘minder bij je past’. Kijk je hier nog steeds zo tegenaan?”, vroeg de presentatrice van Vandaag Inside. De Ligt stond op het WK slechts één keer in de basis, in de openingswedstrijd tegen Senegal. Nederland won, maar De Ligt maakte geen sterke indruk als rechtercentrale verdediger in een vijfmansdefensie.

Lees ook: ‘Waarom wordt Xavi Simons niet tot de orde geroepen?’

"Dat is wel veranderd. Ik heb ook wel spijt gehad van die opmerking op het WK. Die uitspraak deed ik ook in the heat of the moment na een wedstrijd, op een moment dat je dan misschien een minder goed gevoel hebt. Ik wil het geen frustratie noemen, maar ik voelde daarover toch wat onzekerheid misschien. Bij Bayern kom ik de laatste tijd ook vaak met drie centrumverdedigers uit, of het nu met bal of zonder bal is. Ik heb daar geen twijfels over of ik dat zou kunnen. Of ik te eerlijk ben soms? Nee, te eerlijk niet, maar het is soms in the heat of the moment moeilijk om echt te zeggen wat je wil en om geen opmerkingen te maken die daarna negatieve gevolgen voor je hebben."

Koeman wilde dus niet zeggen in welke formatie zijn ploeg dinsdag aantreedt tegen Duitsland. "Ik pin me nooit vast op systemen, ook bij Barcelona of Ajax niet. Soms bracht me dat succes, en soms minder. Het valt en staat met spelers die verschillende systemen kunnen spelen. We kunnen met vijf verdedigers spelen, we hebben veel goede verdedigers, maar tegen Schotland startte Jeremie Frimpong. Die wil je dan ook in zijn kracht brengen, dus hij stond hoger. Soms wat te hoog."

Lees ook: Walging om actie van Memphis Depay in catacomben

Kicker verwacht hoe dan ook wijzigingen in het elftal van Oranje. Zo lijkt het Nederlands elftal tegen Duitsland vermoedelijk te starten in een 3-4-3-formatie, waar het tegen de Schotten nog in een 4-3-3-systeem speelde. Denzel Dumfries en Daley Blind worden verwacht als wingbacks. Onder meer Joey Veerman en Donyell Malen kunnen volgens Kicker ook rekenen op een basisplaats.