Xavi Simons wordt in Oranje niet tot de orde geroepen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 mrt. 2024, 07:47
25 mrt. 2024, 07:48
© IMAGO

Xavi Simons is een absolute sensatie in de Bundesliga, maar haalt in het Nederlands elftal maar zelden een voldoende. Tot dusver kwam de twintigjarige aanvallende middenvelder tot twaalf wedstrijden in Oranje zonder te scoren of een assist te verzorgen. Ter vergelijking: de teller van Simons in het tenue van RB Leipzig staat op 9 goals en 13 assists in 36 officiële duels. Sjoerd Mossou zag hoe bondscoach Ronald Koeman in de oefeninterland met Schotland (4-0 winst) continu druk was met het coachen van Simons.

“‘Xavi! Xavi!’, riep Koeman voortdurend, gebarend dat de buitenspeler niet steeds naar binnen moest trekken. Hij stond steeds opnieuw te gebaren en roepend voor zijn dug-out”, schrijft de journalist maandag in het Algemeen Dagblad. “Als een soort kip zonder kop rende Xavi alle denkbare kanten op, zoekend naar ruimtes die er vaak niet waren, en ongekend onrustig spelend in balbezit. Dit was misschien wel zijn zwakste interland.”

Xavi Simons stelt teleur in Oranje

“Het contrast met Xavi’s clubprestaties begint pijnlijk, maar ook steeds merkwaardiger te worden. In Leipzig is de jonge aanvaller al dit hele seizoen een sensatie. (…) Een logische verklaring zou je in de amateurpsychologie kunnen zoeken: wil de jonge voetballer zich wellicht té graag bewijzen in het Nederlands elftal? Weegt het Oranje-shirt, om met Louis van Gaal te spreken, domweg te zwaar voor hem?”, vraagt Mossou zich openlijk af.

“Xavi lijkt in Oranje opeens een jeugdspeler die maar lukraak wat doet, zich voortdurend vastlopend in een kluwen van tegenstanders.” Columnist Hugo Borst vindt het niet nodig om Simons nog verder af te branden. “Dat deed de bondscoach al. Onbedoeld, het was een slippertje, maar juist daardoor weten we nu wat de status is van de uitblinker van RB Leipzig. '…een jongetje', zei Ronald Koeman over Xavi. Om er op nog ongelukkiger wijze aan toe te voegen: 'van 20, 21 jaar.'”

Lees ook: Walging om actie van Memphis Depay in catacomben

Jongetjes van een jaar of 20, 21 bestaan niet, zo benadrukt Borst. “Als je een door jou geselecteerde volwassen voetballer na een slecht optreden wegzet als 'een jongetje van 20, 21' vergroot je het probleem. En Xavi heeft het al zo moeilijk. In een dozijn interlands kwam hij niet tot scoren. En dat vindt-ie onuitstaanbaar, Koemans jongetje. Kijk! Bepaald geen pokerface, die Xavi. De mensen die kwaadwillend zijn spreken van een huilgezicht.”

Borst ziet hoe Simons in elk optreden voor Oranje gefrustreerder raakt. “Individuele acties stranden, maar opgeven doet-ie niet. Steeds zoekt hij zijn man op en neemt risico. Is dat nou dapper, is het zelfzuchtig? Het is - met het oog op wat trainers als Koeman eisen - vooral onverstandig.” Wim Kieft vindt het nauwelijks voor te stellen dat Simons, als hij zo doorgaat, op het EK een basisplaats zal hebben. De oud-international zag het talent ‘als een junior’ tegen Schotland spelen. “Niet voor het eerst in Oranje. Hij geeft niet thuis. Inmiddels is hij geen 16 jaar meer, maar 21 jaar en dan mag je meer van iemand verwachten die veel kansen krijgt van Koeman in de basis en wekelijks in de top van de Bundesliga acteert.”

Lees ook: Van Hanegem ergert zich aan kritiek op één Oranje-speler

“In zo’n geval kan je niet acht van de tien ballen inleveren. Ook de simpele. Over het algemeen wil hij het echter te moeilijk doen, maar niet iedere pass hoeft beslissend te zijn. Wat dan van afstand tegenvalt, is dat je niemand van de ervaren spelers als Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum of Memphis Depay iemand als Simons tot de orde ziet roepen en vertelt dat hij niet op schoolreisje is. Dat hij even normaal moet doen en dat het geduld op is na twee waarschuwingen en hij beseft dat hij het een derde keer niet nogmaals in zijn hoofd moet halen zulke kinderlijke fouten te maken”, benadrukt Kieft.