'Minstens 12.000 fans bij EK-duels Oranje'

Max Max
07 apr. 2021, 13:10
07 jun. 2024, 12:41
© IMAGO

Zoals het er nu naar uitziet zullen bij de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal op het EK 2020 minimaal 12.000 fans aanwezig zijn. De situatie van het coronavirus worden nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen het aantal doen oplopen of afnemen. Dit hebben de KNVB, het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam afgesproken.

De wedstrijden van Oranje worden gespeeld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. In dat stadion staan vier EK-duels gepland: naast de drie duels van Oranje wordt er nog een achtste finale gespeeld.

Lege stadions waren voor de UEFA geen optie, en dus moesten alle deelnemende stadions laten weten wat de mogelijkheden zouden zijn. Het EK wordt in 12 steden in 12 verschillende landen gehouden. In Nederland wordt er vanuit gegaan dat minimaal 25 procent van de capaciteit van de Johan Cruijff Arena gebruikt kan worden.

Alle bezoekers die straks aanwezig willen zijn krijgen pas toegang op vertoon van een bewijs van een negatieve coronatest. Ze worden uitgebreid getest.

Vorige week tijdens Nederland - Letland werd in de Arena al geëxperimenteerd met 5.000 fans op de tribunes, dat ging goed.

Toernooidirecteur van Euro2020 in Nederland is Gijs de Jong. Hij is blij met het besluit. "Geweldig dat we op koers liggen voor een EK voetbal met publiek. Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Fantastisch dat de minister en de burgemeester van Amsterdam er ook vertrouwen in hebben dat een EK met publiek in juni op een veilige, verantwoorde en feestelijke manier kan plaatsvinden."

"We kijken ernaar uit straks 12.000 toeschouwers in de Arena te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is. Er zijn geen garanties. We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig is verbeterd dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn", aldus De Jong.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is eveneens blij. "Het is heel bijzonder dat we als echte voetbalstad onderdeel zijn van dit unieke toernooi. Dit is voor heel veel fans iets om naar uit te kijken."

Oranje treft in de Arena Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni vindt het duel in de achtste finales van het toernooi plaats.

Lees meer over:

WK 2022 Johan Cruijff Arena