Nederland en Turkije tegenover elkaar in grootste 'Turkse stad' buiten Turkije

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jul. 2024, 22:53
03 jul. 2024, 09:59
Nederland - Turkije, de kwartfinale op het EK in Duitsland
© IMAGO/Mee Met Oranje - Nederland - Turkije, de kwartfinale op het EK in Duitsland

Nederland speelt tegen Turkije in de kwartfinales van het EK in Duitsland. De ontmoeting tussen de ploegen van Ronald Koeman en Vincenzo Montella staat gepland voor zaterdag 6 juli om 21.00 uur in het Olympiastadion in Berlijn, de grootste 'Turkse stad' buiten Turkije. Enkele uren na de 0-3 zege van Oranje op Roemenië won Turkije met 1-2 van Oostenrijk, dat de ploeg van Koeman in de groepsfase een 2-3 nederlaag had bezorgd.

Turkije eindigde de groepsfase als de nummer twee van Groep F. Het team van Montella won op 18 juni met 3-1 van Georgië, dankzij treffers van Mert Müldür, Arda Güler en Kerem Aktürkoglu. Vier dagen was Portugal echter met 0-3 te sterk. Turkije sloot de groepsfase door doelpunten van Hakan Calhanoglu en Cenk Tosun af met een 1-2 zege op Tsjechië. Door het onderlinge resultaat tegen Portugal eindigde Turkije op een tweede stek.

Artikel gaat verder onder video

Nederland - Turkije in kwartfinales EK 2024

In de achtste finale tussen Oostenrijk en Turkije was een hoofdrol weggelegd voor Merih Demiral. De verdediger opende na een minuut al de score en verdubbelde de voorsprong in de tweede helft. De aansluitingstreffer bood Oostenrijk geen soelaas. Nederland eindigde de groepsfase als de nummer drie van Groep D, na een 1-2 zege op Polen, de 0-0 remise tegen Frankrijk en de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk. Oranje had dinsdagavond echter relatief weinig moeite met Roemenië en staat zodoende in de kwartfinales.

Lees ook: Oranje op rapport: véél ruime voldoendes op één speler na

Nederland en Turkije stonden in het verleden veertien keer tegenover elkaar en zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Oranje won zes keer, Turkije viermaal en vier keer eindigde het duel in een gelijkspel. Het doelsaldo is in het voordeel van Nederland: 21-14. De voorbije jaren had Oranje veel moeite met de Turken, die in de laatste vier onderlinge interlands maar één keer als verliezer van het veld stapten: op 7 september 2021 eindigde het WK-kwalificatieduel in een 6-1 nederlaag. Het heenduel op 24 maart 2021 was nog met 4-2 gewonnen en zes jaar eerder, op 6 september 2015, won Turkije het EK-kwalificatieduel met 3-0. Nederland en Turkije hadden elkaar een half jaar eerder in evenwicht gehouden: 1-1 op 28 maart 2015.

Lees ook: Koeman vond niet Gakpo of Malen de allerbeste van Oranje

De winnaar van Nederland - Turkije op 6 juli speelt vier dagen later in Dortmund tegen de winnaar van Engeland - Zwitserland. De overige kwartfinales van het Europese eindtoernooi zijn Spanje - Duitsland en Portugal - Frankrijk.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6565 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje