Nóg een Feyenoorder in Oranje? ‘Hij is daarin echt vooruitgegaan’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 okt. 2023, 13:26
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Calvin Stengs maakt dit seizoen een goede indruk op Karim El Ahmadi en Kenneth Perez. De aanvallende middenvelder, die afgelopen zomer een transfer van OGC Nice naar Feyenoord maakte, was zaterdag tegen Vitesse (4-0) met de openingstreffer en de assist bij de 2-0 weer belangrijk en zou volgens de analisten niet misstaan in het Nederlands elftal. Stengs kreeg in de voorbije interlandperiode geen minuten van bondscoach Ronald Koeman in de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Griekenland. 

El Ahmadi wil niet te veel waarde hechten aan het duel met Vitesse. "Ik beoordeel Stengs eigenlijk in de grote wedstrijden, want ik vind dat ze in dit soort wedstrijden veel ruimte krijgen”, vertelde hij bij ESPN. “Maar als ik hem in de Champions League tegen Atlético Madrid zie, hoe hij dan speelt. Dan is hij heel volwassen en doet hij veel goede dingen terwijl hij snel onder druk wordt gezet."

Vooruitgang

El Ahmadi ziet dat Stengs beter is geworden na zijn periode bij AZ. "Waar hij nu echt mee vooruit is gegaan is qua goals en assists." Het doelpunt tegen Vitesse is een goed voorbeeld. Na nog geen tien minuten spelen verschalkte hij doelman Eloy Room nadat Quinten Timber hem na een slimme loopactie perfect bediende. "Dit soort loopjes heb ik hem bij AZ niet heel veel zien doen, ik vind echt dat hij daarin vooruit is gegaan."

De jaren van Stengs in het buitenland, eerst bij OGC Nice en nadien op huurbasis bij Royal Antwerp FC, hebben Stengs geholpen, zo denkt Perez. "Acht van de tien spelers komen terug, dat is een ander niveau, een andere stap en een andere mindset. Maar ik denk wel dat je er veel van leert. Jerdy Schouten is ook een goed voorbeeld.”

In maart 2021 speelde de Stengs in het WK-kwalificatieduel met Gibraltar (0-7) zijn zevende en voorlopig laatste interland. Koeman deed in de voorbije interlandperiode wel beroep op Quilindschy Hartman, Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer. Normaliter is ook Justin Bijlow een zekerheidje in de selectie van Oranje. De doelman van Feyenoord stond tot zaterdagavond buitenspel met een gebroken pols.

Stengs is bij zijn laatste zeven Eredivisie-wedstrijden betrokken geweest bij negen goals. Hij maakte drie doelpunten en gaf zes assists. De nummer tien van Feyenoord is dan ook niet meer weg te denken uit het basiselftal. "Ik voel mij een stuk volwassener bij Feyenoord. Ik herken bepaalde situaties steeds beter en sneller. Simpel spelen op de momenten dat het moet en acties maken op de helft van de tegenstander", vertelde Stengs na het duel met Vitesse.