Oranje begint met twee thuisduels aan Nations League

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 feb. 2024, 10:34
09 feb. 2024, 10:34
© IMAGO

Het Nederlands elftal start de groepsfase van de Nations League in eigen huis. De Europese voetbalbond UEFA heeft vrijdagochtend het programma bekendgemaakt. De selectie van bondscoach Ronald Koeman werd donderdagavond in Parijs gekoppeld aan Hongarije, Duitsland en Bosnië en Herzegovina. Het laatstgenoemde land is de eerste en ook de laatste tegenstander van Oranje op de weg naar de eindfase van het toernooi.

Nederland start op 7 september thuis tegen Bosnië en drie later volgt weer een duel op eigen bodem, met Duitsland als tegenstander. De KNVB zal in een later stadium met meer details komen. In de maand oktober speelt Oranje twee uitduels: op 11 oktober staat een bezoek aan Hongarije op het programma en op 14 oktober wacht het weerzien met Duitsland. De groepsfase wordt afgesloten met wedstrijden tegen Hongarije (16 november, thuis) en Bosnië (19 november, uit).

Lees ook: Koeman ziet Oranje ontsnappen aan poule des doods: ‘Had slechter gekund’

In het seizoen 2019/20 speelde Oranje ook tegen Duitsland in de groepsfase van de Nations League. Mede dankzij een ruime thuiszege (3-0) en een gelijkspel in Hamburg (2-2) tegen de Duitsers won Nederland toen de poule. "Een goede loting", reageerde bondscoach Ronald Koeman donderdagavond. "Het had zwaarder gekund. Maar Bosnië en Hongarije zijn niet voor niets in de hoogste divisie gekomen. Op het eerste gezicht zijn wij en Duitsland de sterkste landen, maar dat moeten we laten zien."

Nederland bereikte twee keer de finaleronde, in 2019 en in 2023. Afgelopen zomer werd Oranje in eigen huis in de halve finales uitgeschakeld door Kroatië. Bij de eerste editie van de Nations League verloor Oranje in de eindstrijd van het thuisspelende Portugal. Frankrijk won het toernooi in 2021, terwijl Spanje vorig jaar de eindzege pakte.

Programma Nations League

7 september: Nederland - Bosnië en Herzegovina

10 september: Nederland - Duitsland

11 oktober: Hongarije - Nederland

14 oktober: Duitsland - Nederland

16 november: Nederland - Hongarije

19 november: Bosnië en Herzegovina - Nederland