Koeman ziet Oranje ontsnappen aan poule des doods: 'Had slechter gekund'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 feb. 2024, 22:05
08 feb. 2024, 22:21
© IMAGO

Ronald Koeman is tevreden over de loting voor de Nations League voor het Nederlands elftal. Hongarije, Duitsland en Bosnië en Herzegovina zijn de tegenstanders van Oranje, dat donderdagavond zwaarder had kunnen loten in Parijs. Zo is Groep B een heuse poule des doods met Italië, België, Frankrijk en Israël.

“Onze groep is zeker interessant”, vertelt Koeman via de officiële kanalen van de KNVB. “Neem een land als Hongarije dat niet voor niets in Divisie A terecht is gekomen. De laatste jaren doen ze het heel goed met het nationale team. Dat wordt absoluut geen makkie. Duitsland kennen we natuurlijk heel goed. Dat zijn altijd geweldige wedstrijden en daar gaan we in maart ook al tegen oefenen.”

Nederland loot gunstig voor de Nations League

“Tot slot Bosnië waar we een paar jaar geleden tegen hebben gespeeld in de Nations League. Daar weten we momenteel iets minder van, maar ze zitten niet voor niets in Divisie A. Dat betekent dat je elk land serieus moet nemen.” Duitsland en Hongarije zijn komende zomer net als het Nederlands elftal van de partij op het EK. Bosnië kan zich nog via de play-offs plaatsen voor de eindronde in Duitsland. Nederland treft de Duitsers eerder al op 26 maart voor een oefenduel in Frankfurt.

Koeman vindt de Nations League, die veel oefenduels vervangt, een mooi toernooi. “Het creëren van de Nations League is een geweldig idee geweest. Je speelt nu echt ergens om. In twee eerdere edities hebben we de Final Four gehaald. Daar streven we opnieuw naar. En dan uiteindelijk ook de Finals winnen. Daar gaan we vol voor.”

Lees ook: Nations League: Oranje treft Duitsland maar mag niet klagen over loting

De vierde editie van de Nations League krijgt een nieuwe opzet met kwartfinales, waarvoor de twee beste ploegen van iedere poule zich plaatsen. De winnaars van die duels van volgend jaar maart gaan naar de finaleronde die voor 4 tot en met 8 juni 2025 op de agenda is gezet. De eerste groepswedstrijden van de nieuwe Nations League worden dit jaar op 5, 6 en 7 september gespeeld. De UEFA komt later met een speelschema.

Wanneer speelt Nederland in de Nations League?

De groepswedstrijden van de Nations League vinden plaats in september, oktober en november van dit jaar. In 2025 staat de Final Four, de eindfase van het toernooi, op het programma.

Programma Nations League

Speelronde 1: 5 tot en met 7 september 2024

Speelronde 2: 8 tot en met 10 september 2024

Speelronde 3: 10 tot en met 12 oktober 2024

Speelronde 4: 13 tot en met 15 oktober 2024

Speelronde 5: 14 tot en met 16 november 2024

Speelronde 6: 17 tot en met 19 november 2024

Final Four

Halve finales: 4 en 5 juni 2025

Finale: 8 juni 2025

Lees ook: ‘Superman in een Rolls-Royce’ gaat Koeman hoofdpijn bezorgen

Kwartfinaleronde toegevoegd aan opzet

De afgelopen jaren plaatsten de vier groepswinnaars in divisie A zich voor de finaleronde en degradeerden de nummers vier van divisie A naar divisie B. De komende editie is dat anders. De nummers vier degraderen nog altijd rechtstreeks, maar ook de nummers drie moeten vrezen voor degradatie. Zij spelen promotie/degradatiewedstrijden tegen de nummers twee van divisie B.

Daarnaast is nieuw dat er in maart 2025 een kwartfinaleronde wordt afgewerkt. Daarin spelen de nummers één en twee uit de groepen in divisie A om vier tickets voor de finaleronde in juni 2025. Het goede nieuws is dus dat Nederland ook nog kans maakt om de Nations League te winnen als het tweede wordt in de groep.

De Nations League kan een vangnet zijn voor teams die zich niet direct plaatsen voor het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De beste vier groepswinnaars, die zich niet rechtstreeks voor het WK plaatsen, krijgen namelijk een plek in de play-offs. Daarin strijden ze met de twaalf nummers twee van de WK-kwalificatie om vier startbewijzen.

Wat is de indeling in Divisie A, B, C en D?

Divisie A

A1: Kroatië, Portugal, Polen, Schotland

A2: Italië, België, Frankrijk, Israël

A3: Nederland, Hongarije, Duitsland, Bosnië en Herzegovina

A4: Spanje, Denemarken, Zwitserland, Servië

Divisie B

B1: Tsjechië, Oekraïne, Albanië, Georgië

B2: Engeland, Finland, Ierland, Griekenland

B3: Oostenrijk, Noorwegen, Slovenië, Kazachstan

B4: Wales, IJsland, Montenegro, Turkije

Divisie C

C1: Zweden, Azerbeidzjan, Slowakije, Estland

C2: Roemenië, Kosovo, Cyprus, Litouwen/Gibraltar

C3: Luxemburg, Bulgarije, Noord-Ierland, Belarus

C4: Armenië, Faeröer Eilanden, Noord-Macedonie, Letland

Divisie D

D1: Litouwen/Gibraltar, San Marino, Liechtenstein

D2: Moldavië, Malta, Andorra