Oranje-international werd compleet verrast en onthult inhoud van appje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 dec. 2023, 16:51
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Andries Noppert werd eind 2022 vanuit het niets eerste keeper van het Nederlands elftal, op het WK in Qatar. De doelman van sc Heerenveen kwam na het mondiale toernooi niet meer in actie voor Oranje, enerzijds wegens blessureleed en anderzijds vanwege keuzes van bondscoach Ronald Koeman. Zijn aanwezigheid bij de crème de la crème van het Nederlandse voetbal was voor Noppert zelf een vreemde gewaarwording.

Noppert dacht aanvankelijk dat hij ‘als boerenpummeltje’ niet bij het Nederlands elftal thuishoorde. Hij behoorde enkele weken na zijn transfer van Go Ahead Eagles naar Heerenveen voor het eerst tot de selectie van Oranje en was onderdeel van de sessies met strafschoppen onder Louis van Gaal. “Ik kwam vanuit het niets en ging met de beste jongens van Nederland voetballen, die bij de grootste clubs van de wereld spelen. Ik dacht: wat moet ik daar in godsnaam? Ik pas daar helemaal niet.”

Noppert doelde op de status van menig Oranje-international, zo legt hij uit aan het NRC. “Hun niveau was misschien dertig keer zo hoog. Zij zitten waarschijnlijk heel anders in elkaar dan ik. Ik had een heel ander beeld van die gasten. Ik dacht: de ene is nog arroganter dan de ander. Dat heb ik ook netjes gezegd. Ik heb een berichtje in de groepsapp gezet na een testdag voor de doelmannen. ‘Jongens, nogmaals mijn dank, ik had er vooraf een ander beeld van, maar dat is absoluut niet waar’.”

Noppert had tijdens zijn verblijf bij het Nederlands elftal ‘helemaal niet het idee dat hij minder was dan de rest’. “Jongens als Virgil van Dijk, Memphis Depay en Frenkie de Jong probeerden met alles te helpen. Gewoon open, normale gasten. Je ziet wel eens dat voetballers met een boot op vakantie gaan. Wij vergeten dat als zij naar bijvoorbeeld Ibiza gaan, zij gelijk omringd worden door mensen. Dus kiezen ze voor een boot. Dan komen er paparazzi, die maken een fotootje, dan hebben wij snel een mening klaar. Terwijl: dat is hun rust.”