Oranje oefent in juni tegen Canada en IJsland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 mrt. 2024, 17:27
07 mrt. 2024, 17:36
© IMAGO

Het Nederlands elftal sluit de oefencampagne voor het EK in Duitsland af met wedstrijden tegen Canada en IJsland. De ontmoeting met Canada vindt plaats op donderdag 6 juni en die met IJsland op maandag 10 juni, daags voordat Oranje naar Duitsland reist. Beide duels beginnen om 20.45 uur en worden gespeeld in Stadion Feijenoord in Rotterdam.

Het Nederlands elftal kwam maar eenmaal eerder uit tegen Canada. In aanloop naar het WK in 1994 troffen de ploegen elkaar op zondag 12 juni in het Varsity Stadium in Toronto. Oranje, met captain Ronald Koeman in de gelederen, troefde het gastland met 0-3 af. De doelpunten kwamen op naam van Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank Rijkaard. Bij the Reds is Alphonso Davies de grote blikvanger.

KNVB maakt oefentegenstanders Oranje bekend

IJsland, dat in maart nog via de play-offs -samen met Israël, Oekraïne en Bosnië en Herzegovina- strijdt om een ticket naar de Europese eindronde, was niet eerder Oranjes oefentegenstander. Wel speelden de ploegen twaalfmaal eerder tegen elkaar, maar dat waren EK- dan wel WK-plaatsingsduels. Van het dozijn wedstrijden won Nederland er negen, IJsland twee en eenmaal eindigde het duel onbeslist.

Lees ook: Koeman komt na vijf jaar (!) mogelijk bij oude bekende uit

De meest recente wedstrijden tegen IJsland werden gespeeld in oktober 2014 en september 2015. De eerste wedstrijd, in Reykjavik, ging met 2-0 verloren door een dubbelslag van Ragnar Sigurdsson. Ook in Amsterdam werd er verloren van IJsland. Debuterend bondscoach Danny Blind zag zijn ploeg met 0-1 onderuitgaan door een goal van Gylfi Sigurdsson.

Later deze maand oefent de selectie van bondscoach Ronald Koeman nog tegen Schotland en Duitsland.

Oranje neemt het op het EK op tegen Frankrijk, Oostenrijk en een van de landen uit het rijtje Estland, Finland, Polen en Wales. Deze landen gaan in de play-offs uitmaken wie het felbegeerde ticket grijpt voor het eindtoernooi in Duitsland. Oranje start op 16 juni tegen de winnaar van de play-offs.

Lees meer over:

Nederland EK 2024 Ronald Koeman