Derksen en Van der Gijp maken één man helemaal af na Nederland - Frankrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 07:27
22 jun. 2024, 11:03
Johan Derksen en René van der Gijp bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6
© Talpa - Johan Derksen en René van der Gijp bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6

Johan Derksen en René van der Gijp hebben Memphis Depay na de doelpuntloze wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk (0-0) op het EK in Duitsland hard aangepakt. De analisten van Vandaag Inside Oranje zijn van mening dat de aanvaller een arrogante uitstraling heeft en op het veld veel te weinig laat zien.

Van der Gijp zag vrijdagavond een duidelijk verschil tussen de aanvallers van Frankrijk en die van Oranje. “Die buitenspelers van Frankrijk kunnen alle kanten op”, vertelde de oud-voetballer op SBS6. “Die gaan diep, zowel zonder bal als met. Ze passeren buitenom en binnendoor. In onze voorhoede komt iedereen in de bal, er zit totaal geen diepgang in. Er is er nooit eens een die zegt: ‘Ik trek die sprint aan en kijk wat er gebeurt.’”

Dat ziet Van der Gijp absoluut niet terug bij Depay. “Hij is een soort Neymar aan het worden. Die heeft zich twee jaar geleden voorgenomen: ik ga niet meer diep zonder bal. En misschien zit die haarband te strak. Dan loopt het bloed niet lekker”, zei hij lachend, om serieus te vervolgen. “Eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat al die analisten in die voorbereiding op het EK heel veel van Memphis verwachtten, maar hij heeft heel het jaar niet gevoetbald."

Lees ook: Koeman en ‘boosdoener’ reageren veelzeggend na zien van goal Simons

“Als we veel van Harry Kane of Jude Bellingham hadden verwacht, dan had ik nog gezegd: ‘Vooruit’”, besloot Van der Gijp. Derksen was het volledig eens met zijn collega. “Memphis is op het ogenblik de meest opvallende speler ter wereld, maar niet vanwege zijn spel. Met een heel arrogant gezicht wil hij iedere vrije trap en corner nemen… En het is niks!"

Lees ook: Koeman gaat tegen analisten in: 'Daar is Oranje nu niet klaar voor'

De analisten van de BBC waren in de rust al niet bepaald mild over Depay. "Het ontbreekt hem aan beweeglijkheid... Walking in Memphis, zou je kunnen zeggen", zo zei presentator Gary Lineker. Wayne Rooney was evenmin onder de indruk. “Ja, hij kan soms frustrerend spelen. Hij zet geen druk. Er zijn waarschijnlijk maar twee aanvallers ter wereld die daarmee kunnen wegkomen en dat zijn Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Memphis zit niet bepaald op dat niveau. Hij moet wat meer doen."

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Memphis Depay