Koeman en ‘boosdoener’ reageren veelzeggend na zien van goal Simons

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 06:59
22 jun. 2024, 10:24
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman en menig Oranjespelers vinden dat Nederland een doelpunt had verdiend in het EK-duel met Frankrijk (0-0). Xavi Simons dacht tot scoren te komen, maar de treffer werd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries. Dat was althans de lezing van scheidsrechter Anthony Taylor én de VAR. Na een minutenlange VAR-check bleef de dienstdoende scheidsrechter bij zijn initiële beslissing.

“Ik vond het een geldige goal”, zei Virgil van Dijk na afloop tegen de NOS. “Ik zag het vanachter en vond het een geldig doelpunt. Maar de scheidsrechter gaf hem niet en dat is jammer.” Koeman was van mening dat Dumfries de keeper niet belemmert. “De keeper reageert namelijk niet, en dat is niet omdat Denzel daar staat”, vertelde de bondscoach. “Hij is gewoon te laat, hij ziet de bal te laat en hij gaat erin.”

Artikel gaat verder onder video

Koeman en Dumfries reageren op afgekeurde goal Oranje

“Op het moment dat een speler in buitenspelpositie staat, maar hij belemmert de keeper niet - zoals in dit geval - is het een doelpunt. Maar het is niet voor niks dat het vier minuten heeft geduurd om te checken”, haalde Koeman aan. “Ik kan me voorstellen dat er wordt gevlagd en dat de VAR ernaar kijkt. Het geeft wel aan dat zij het ook niet wisten. Want als je zoveel tijd nodig hebt om te beslissen…”

Het doelpunt is terecht afgekeurd

22.8%

77.2%

2299 stemmen

“Die keeper kan er never nooit bij, maar niet om dat Denzel daar staat”, concludeerde Koeman na het opnieuw bekijken van de beelden. “Hij heeft vier minuten met zijn handen aan het oor gezeten. Als je zoveel tijd nodig hebt, dan vind ik dat je daar een doelpunt voor moet geven. Als het duidelijk is, kun je meteen affluiten en zeggen dat het buitenspel is. Als je zoveel tijd nodig hebt, dan vind ik dat je moet beslissen dat het een doelpunt is.”

Lees ook: Koeman gaat tegen analisten in: 'Daar is Oranje nu niet klaar voor'

Artikel gaat verder onder video

De ‘boosdoener’, Dumfries, was verbaasd over de afgekeurde treffer. "Ik vond het een terechte goal", zei Dumfries na afloop tegen NU.nl. ”Ik stond naast de keeper en niet in zijn gezichtsveld. Ik probeerde de bal niet te pakken en liep niet in zijn richting, want ik wist dat ik buitenspel stond.” Volgens Dumfries kon doelman Mike Maignan de bal hoe dan ook niet stoppen. "Hij kon niet bij de bal. Daarom dook hij niet. Of ik baal dat ik precies op die plek stond? Nee, dit was een voetbalactie. Alles gebeurde in een split second. Dit was een discutabele beslissing."

Scheidsrechter Bas Nijhuis stuurde ESPN-presentator Jan Joost van Gangelen tijdens de wedstrijd een berichtje om de situatie op te helderen. “Bas zegt: ‘Zuiver buitenspel, knap gezien op het veld.’ Ik vroeg hem of Dumfries dus te dicht op de keeper stond. Nijhuis zegt: ‘Ja, goed opgelet, honderd procent terecht afgekeurd.’ Kennelijk is dit een duidelijke afspraak, dus daar hoeven we niet moeilijk over te doen.” Hans Kraay junior begreep het oordeel van de Eredivisie-scheidsrechter. “Ik denk dat Bas het bij het rechte eind heeft en dat Dumfries hinderlijk buitenspel staat.”

De analisten van de BBC vonden dat het doelpunt van Simons tegen Frankrijk had moeten tellen. Presentator Gary Lineker zocht contact met enkele actieve scheidsrechters. “Sommige scheidsrechters vinden dit een goal, andere niet… Keepers vinden dit waarschijnlijk geen goal. Het is belangrijk om de regel toe te lichten. Het gaat om de positie van de keeper. De hoofdvraag is: had hij redelijkerwijs kunnen duiken? De regel is: voorkomt de ene speler dat de andere speler de bal kan spelen? De vraag is dus: voorkomt hij hier dat de keeper kan duiken naar de bal?”

Alan Shearer vond van niet. “Ik denk dat Frankrijk hier heel goed weg komt. Bij de herhaling achter het doel zie je dat de keeper niet meer bij de bal kan. Dumfries heeft geen invloed op hem.” Wayne Rooney was het daarmee eens. “Ik vind dat het een doelpunt is. Alan heeft volledig gelijk. Het zijn allereerst de Franse verdedigers die zijn zicht op de bal blokkeren. Daarna maakt de keeper een kleine beweging naar de bal, meer had hij niet kunnen doen. Dit doelpunt had nooit afgekeurd mogen worden. Het is frustrerend.”

Volgens Cesc Fàbregas heeft videoscheidsrechter Stuart Attwell gefaald. “De VAR had hem in ieder geval naar het scherm moeten roepen zodat de juiste beslissing genomen kon worden.” Ook Lineker vond het ‘vreemd’ dat de scheidsrechter niet naar de kant werd geroepen. Fàbregas denkt dat Maignan niet bij de bal had gekund: “Als je echt denkt dat je bij de bal kunt, dan duik je.”