Perez kijkt met open mond naar Oranje-international: 'Hoe kan dit?'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 dec. 2023, 10:38
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Kenneth Perez is onder de indruk van de opmars van Daley Blind bij Girona in LaLiga. De club uit Catalonië was zondag met 2-4 te sterk voor streekgenoot Barcelona en is na zestien speeldagen weer de trotse koploper van de Spaanse competitie. In de optiek van de analist van ESPN was Blind de drijvende kracht achter de zege. “Hebben jullie toevallig Girona tegen Barcelona gezien? Een excellerende Daley Blind.”

“Weet je hoe Girona aan het voetballen kwam? Door hem”, benadrukte Perez in het programma Voetbalpraat. “In de driemansverdediging stond hij links centraal, en ik heb hem weergaloze dingen zien doen waarvan je denkt: hoe kan dit?! Er is natuurlijk altijd best veel kritiek op hem, met name in verdedigend opzicht. Maar Girona is voetballend een bizar goed voetballend team. Ze tikten net zo makkelijk mee met Barcelona.”

“Maar als je Blind diezelfde rol kan gebruiken bij het Nederlands elftal, dus in een driemansverdediging… Ze zochten hem bij Girona ook de hele tijd op. Als hij even in de problemen kwam, dan speelde hij ook in één keer door naar het middenveld en dan lag het weer open. Mijn ogen gingen echt weer open”, stipte Perez aan. “Ik had hem na zijn vertrek bij Ajax een tijdje niet zien voetballen, maar het voetbalt zo gemakkelijk. Ik denk dat hij op zijn 48ste nog bij Girona kan voetballen. Echt waar, niet te geloven.”

Daley Blind excelleert bij Girona

Blind maakte bijna de meeste minuten bij Girona dit seizoen. Alleen doelman Paulo Gazzaniga (1440) en Aleix García (1440) maakten meer competitieminuten dan Blind: 1353. De zoon van oud-international Danny Blind speelde afgelopen maand interland nummer 104: hij speelde negentig minuten in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland (1-0). In de overigen drie van de laatste vier interlands kwam hij niet in actie.

Blind had naar eigen zeggen al geaccepteerd dat zijn rol bij de nationale ploeg zou veranderen. Hij werd een soort mentor, maar na zijn opmars met Girona kan hij dus toch weer de belangrijke kracht worden die hij in het verleden ook was. "Op een gegeven moment kom je bij Oranje in een andere rol en daar moet je je dan aan aanpassen. Dan werk je hard voor de andere jongens en probeer je er zelf te staan en je terug het elftal in te knokken", zo zei Blind vorige maand. “Uiteindelijk blijven we één team met één doel. Ik ben supertrots dat ik al zo lang deel mag uitmaken van het Nederlands elftal."