PSV-middenvelder Veerman krijgt slecht nieuws over basisplek EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 mei 2024, 09:47
© IMAGO

Jerdy Schouten en Joey Veerman zijn als tandem waarschijnlijk niet in de basiself van het Nederlands elftal op het EK te zien. Bondscoach Ronald Koeman heeft dat al laten doorschemeren aan laatstgenoemde middenvelder van PSV.

Schouten en Veerman concurreren op het veld niet met elkaar, maar toch lijken ze niet samen aan het EK te beginnen. “Ik weet zeker dat Joey en ik geen flater slaan als de bondscoach ons als duo op het middenveld zet. Hij is voor de linkerkant op het middenveld en ik voor de rechterkant”, vertelt Schouten in gesprek met Voetbal International. “Maar er is bij het Nederlands elftal natuurlijk wel een speler die terecht onomstreden is.” De PSV-speler heeft het over Frenkie de Jong. “De bondscoach heeft tegen mij al min of meer gezegd dat ik achter hem zit”, zegt Veerman. “Als hij niet speelt, kom ik in beeld. Dus concurreer ik niet met Jerdy, die natuurlijk mikt op de plek naast Frenkie.”

Staat Joey Veerman op het EK in de basis?

Onlangs stond het duo, dat dit seizoen kampioen werd met PSV, wel samen op het middenveld in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland. Veerman scoorde in dat duel de 0-1, maar Oranje verloor uiteindelijk met 2-1. “Het was een moeilijke wedstrijd, maar ik denk dat wij het als middenveld op zich prima hebben gedaan”, zegt Schouten. Volgens zijn teamgenoot kreeg het duo ook van Koeman complimenten na afloop. “Wij moesten voor de defensie de ruimtes goed verdedigen. Dat hebben we gedaan.”

Lees ook: Vertrek van Arne Slot kan Oranje groot probleem bezorgen

Het PSV-duo speelt bij het Nederlands elftal in een ander systeem dan in Eindhoven. Dat merken de twee middenvelders goed. Schouten: “Natuurlijk zijn we intelligent genoeg, maar je moet wel snel in een split second dingen bepalen. Dat gaat makkelijker als je een heel seizoen op dezelfde wijze en met dezelfde spelers speel. Die automatismen zitten er bij ons in. Als ik snel moet beslissen en ik wil de buitenspeler aanspelen, dan is die er bij Oranje niet altijd. Dat is toch anders. Dat is wennen, maar het is ook uitdagend. Dat Veerman en ik die automatismen wel hebben als we samen spelen, kan misschien een voordeel zijn bij het Nederlands elftal. Ons spel zal alleen nog maar beter worden naarmate we er meer bij zitten.”