Roemenië is niet bang: 'Als we dat doen, heeft Nederland een probleem'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
30 jun. 2024, 08:32
30 jun. 2024, 16:54
Nederland ontmoet Roemenië  in de achtste finales van het EK
© IMAGO/Mee Met Oranje - Nederland ontmoet Roemenië in de achtste finales van het EK

Ovidiu Stinga is niet onder de indruk van het Nederlands elftal. De oud-voetballer van onder meer PSV stelt dat de selectie van bondscoach Ronald Koeman een echte leider ontbeert en dat Roemenië een reële kans maakt om komende dinsdag ten koste van Oranje door te dringen tot de kwartfinale van het EK in Duitsland. Voor Cristian Chivu is Roemenië - Nederland, dinsdag vanaf 18.00 uur, ‘een fifty-fifty-wedstrijd’

"De balans is nu meer in ons voordeel, in tegenstelling tot de eerdere jaren waarin we Nederland troffen", zo verzekert Stinga in gesprek met Roemeense media. "Onze tegenstander heeft geen generatie die ons bang kan maken. In tegenstelling tot vroeger hebben ze geen nummer 10. En ze hebben geen leider. Sommigen noemen dan Memphis Depay, maar je kunt hem niet vergelijken met Marco van Basten, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp, Robin van Persie of anderen, als we het over het recente verleden hebben."

Artikel gaat verder onder video

Roemenië maakt zich op voor clash met Nederland op EK

Toch beschikt Oranje wel over enkele wapens die het de Roemenen lastig kunnen maken. "Hun sterke punt zijn de backs die veel opkomen. En Cody Gakpo scoort makkelijk, die maakt het verschil. Ik neig wel naar Nederland. Maar ik hoop natuurlijk met heel mijn hart op een Roemeense verrassing." Stinga weet hoe zijn landgenoten het Nederlands elftal het best kunnen bestrijden: "Als je ze kunt vastzetten, dan hebben ze een probleem."

Voor Chivu is Roemenië - Nederland ‘een fifty-fifty-wedstrijd’. "Het wordt een moeilijke wedstrijd voor Roemenië, maar ook voor Nederland", zo stelt de Roemeense oud-speler van Ajax in gesprek met De Telegraaf. "Ik was onder de indruk van Oostenrijk en Spanje. Al is dat laatste niet echt een verrassing, want de Spanjaarden zijn de laatste jaren altijd goed. Nederland, Frankrijk en Engeland vallen me tot dusver wat tegen. Dus een stunt van Roemenië tegen Oranje is écht mogelijk."

Lees ook: Van der Vaart zou Oranje op drie plekken wijzigen tegen Roemenië

Lees ook: EK gaat forse gevolgen hebben bij Oranje in september

De selectie van bondscoach Edward Iordanescu bevat volgens Chivu geen sterspeler. "De grote sterspeler van dit Roemeense elftal is het team, de spirit van het collectief. Op dit hele EK heb ik nog geen enkele speler gezien die individueel het verschil maakt en bij ons is dat niet anders. Roemenië heeft een selectie zonder grote namen. Of eigenlijk moet ik zeggen zonder grote sterren, want Hagi is natuurlijk wél een grote naam."

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen

"Ianis Hagi is de 25-jarige zoon van onze voetballegende Gheorghe Hagi. Ianis is net terug na een kruisbandblessure en wordt steeds fitter. Maar de ster van het team is hij nog niet. De spelers van de nationale ploeg beseffen dat ze het samen moeten doen en hongerig moeten zijn. Door in de kwalificatie boven Zwitserland te eindigen en door op het EK eerste in de groep met België te worden, is het vertrouwen enorm groot", aldus Chivu.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje