UEFA start onderzoek naar Demiral: schorsing tegen Oranje dreigt

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 jul. 2024, 11:50
04 jul. 2024, 11:51
Merih Demiral brengt de groet van de rechtsextremistische Grijze Wolven
© IMAGO - Merih Demiral brengt de groet van de rechts-extremistische Grijze Wolven

Merih Demiral groeide dinsdagavond uit tot de held van Turkije door het land met twee doelpunten tegen Oostenrijk (1-2 winst) een plek in de kwartfinales van het EK te bezorgen. De verdediger riskeert echter een schorsing zaterdag tegen Nederland, daar de Europese voetbalbond UEFA woensdag een onderzoek is gestart wegens 'vermeend ongepast gedrag'. Dat heeft alles te maken met een zeer omstreden en beladen gebaar dat Demiral maakte na zijn tweede treffer van de avond.

Nadat Demiral uit een hoekschop de 0-2 in Turks voordeel had binnengekopt, bracht hij de middel- en ringvingers van zijn beide handen naar zijn duimen tijdens het juichen, waarbij hij zijn wijsvingers en pinken omhooghield. Het gebaar dat de speler daarmee maakt, verwijst naar de Grijze Wolven, een ultranationalistische groepering die is gelieerd aan de extreemrechtse Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP).

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Memphis Depay legt zijn bizarre hoekschop tegen Roemenië uit

Als het aan de Duitse journalist Eren Güvercin ligt, wordt de verdediger geschorst voor de confrontatie met het Nederlands elftal, komende zaterdag vanaf 21.00 uur in het Olympiastadion in Berlijn. "Een gepassioneerde wedstrijd tussen Oostenrijk en Turkije", schrijft Güvercin op X. "Hoezeer ik me ook verheug over de zege van Turkije, kan ik hier niet over zwijgen", vervolgt de journalist. "De maker van beide Turkse doelpunten brengt de groet van de rechts-extremistische Grijze Wolven op het veld. Wordt dat een schorsing, UEFA?", richt Güvercin zich tot de Europese voetbalbond.

Lees ook: Derksen had vernederende wissel doorgevoerd bij Oranje in minuut 39

Een andere Duitse twitteraar met een Turkse achtergrond, die zijn naam toevallig deelt met oud-voetballer Burak Yilmaz, uit zich in vergelijkbare bewoordingen. "Vandaag is de dag waarop Madimak wordt herdacht", schrijft Yilmaz. Daarmee verwijst hij naar een aanval vanuit islamitisch-fundamentalistische hoek in op 2 juli 1993 in de Turkse stad Sivas waarbij 37 dodelijke slachtoffers te betreuren vielen, voornamelijk intellectuelen en kunstenaars die behoorden tot de alevieten, een religieuze minderheidsgroepering.

UEFA start onderzoek naar Merih Demiral na gebaar

"Dat Demiral de rechts-extremistische wolvengroet toont, is niet alleen pure minachting jegens de mensheid, maar ook een walgelijk signaal naar de slachtoffers van Madimak. De UEFA moet hier met harde consequenties op antwoorden - een schande!", schrijft Yilmaz. Ook Duzen Tekkal, een Duits-Koerdische journalist, reageerde geschokt. "Ik kan en wil hierover niet zwijgen. Al jaren ontvang ik doodsbedreigingen van aanhangers van de Grijze Wolven, een van de grootste rechts-extremistische groeperingen. Dat Merih Demiral hier de rechts-extremistische wolvengroet toont, is een aanfluiting voor de slachtoffers."

"Natuurlijk ben ik heel blij dat ik twee doelpunten heb gemaakt", zei de verdediger van Al-Ahli zelf na afloop tegen BILD. "De manier waarop ik het vierde heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten." De droom van de Grijze Wolven is de vereniging van alle Turkstalige volkeren, het Turanisme, aan wie superioriteit wordt toegeschreven ten opzichte van andere volkeren. De beweging wordt als extreemrechts aangemerkt en is in Frankrijk zelfs verboden. In Oostenrijk staat er een verbod op het uitbrengen van de groet. In Duitsland, waar Demiral de groet uitbracht, is dat niet het geval.

Volgens BILD riskeert Demiral een schorsing voor de kwartfinale tegen Nederland. De Duitse krant verwijst naar de straf voor de Albanese spits Mirlind Daku, die na het 2-2 gelijkspel in de groepsfase tegen Kroatië de meegereisde fans aanzette tot het zingen van nationalistische teksten. ‘Dood de Serviërs, dood de Macedoniërs’, zou hij hebben ingezet. De UEFA schorste Daku voor twee wedstrijden wegens politiek extremisme.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6565 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje