Derksen had vernederende wissel doorgevoerd bij Oranje in minuut 39

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 jul. 2024, 06:29
03 jul. 2024, 09:58
Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6
© Talpa - Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6

Johan Derksen vindt dat Xavi Simons gewisseld had moeten worden in de eerste helft van de wedstrijd tussen Roemenië en Nederland (0-3) op het EK in Duitsland. De aanvaller van het Nederlands elftal gaf in minuut 39 een voorzet achter het standbeen, een zogenaamde rabona. Die actie kon niet op goedkeuring rekenen van Derksen.

“Ik krijg altijd jeuk als ik in zo’n belangrijke wedstrijd zie dat hij bij de achterlijn achter zijn standbeen een voorzetje wil geven”, zei Derksen dinsdagavond bij Vandaag Inside Oranje. “Dan zou ik zeggen: zo, lekker douchen jij. Er stond iemand gewoon vrij, als hij het met zijn binnenkant doet.” Memphis Depay was wellicht aanspeelbaar, maar dan had Simons de pass moeten geven met zijn mindere linkervoet.

René van der Gijp liet zich in de uitzending ook uit over Simons. “Ik zeg niet dat hij goed speelde, maar toch zie ik Simons liever in de rol waarin hij nu speelde, gewoon meevoetballen.” Bondscoach Ronald Koeman vond Simons daarentegen de grote uitblinker. “Dat is overdreven, maar hij deed het niet slecht”, aldus Derksen. Van der Gijp reageerde: “Hij ging niet alles halen, hij speelde gewoon mee in de wedstrijd, dat is een stuk beter.”

Lees ook: Gakpo legt uit waarom hij Cruijff knuffelde na zijn knal van 121 km/uur

“Simons vond ik echt de allerbeste vandaag. Ja, geweldig”, benadrukte Koeman na afloop. “Ook in het positie kiezen en de drive.” Koeman lichtte de rol uit die Simons vertolkte bij de 0-3 van Donyell Malen. De aanvallende middenvelder won op eigen helft sterk een persoonlijk duel en stond daarmee aan de basis van het derde doelpunt van Oranje. “Hoe agressief hij dat duel wint, dat heeft hij altijd.”

Lees ook: Oranje op rapport: véél ruime voldoendes op één speler na

“Misschien dat hij iets vrijer speelt op de positie van nummer 10. Daar zijn we inmiddels dan ook wel achter.” Oranje won dankzij een goal van Cody Gakpo en twee treffers van invaller Donyell Malen met 3-0 en staat daardoor in de kwartfinales van het EK. Daarin is Turkije komende zaterdag vanaf 21.00 uur de opponent. Het duel wordt afgewerkt in het Olympiastadion in Berlijn, waar eerder Nederland - Oostenrijk (2-3) werd gespeeld.