Koeman legt uit waarom hij tegen Roemenië voor Bergwijn kiest

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 jul. 2024, 17:33
02 jul. 2024, 21:02
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft voorafgaand aan de achtste finale tussen Roemenië en Nederland uitgelegd waarom hij Steven Bergwijn een basisplek geeft. De aanvaller van Ajax krijgt de voorkeur boven Donyell Malen. De buitenspeler van Borussia Dortmund scoorde in het laatste groepsduel met Oostenrijk (2-3 verlies) ongelukkig in eigen doel.

“Waarom Bergwijn? Omdat we willen dat iemand vanuit de rechterkant wat meer aan de binnenkant speelt, om hen aan die kant kapot te spelen”, legde Koeman uit in gesprek met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. “Dan hebben we meer behoefte aan een speler die dat aan de binnenkant goed kan bespelen, en dat heeft Steven, dat liet hij ook zien in mijn eerste periode als bondscoach, plus het feit dat hij nu veel fitter is dan toen hij binnenkwam”, aldus Koeman.

Artikel gaat verder onder video

Steven Bergwijn krijgt verrassende basisplek tegen Roemenië

De basisplaats voor Bergwijn komt voor velen als een grote verrassing. De aanvaller van Ajax kwam dit EK nog geen minuut in actie en overleefde maar nét de laatste schifting van Koeman. “Ik kijk naar de mogelijkheden die hij heeft, hoe fit hij is en wat hij op de training heeft laten zien. Dat zal misschien niet voor een hele wedstrijd zijn, maar ik denk met zijn kwaliteiten dat hij die rol heel goed kan bespelen”, vertelde de bondscoach. "We willen het middenveld vullen met Xavi (Simons, red.), met de twee zessen en met hem. We gaan kijken of de ruimtes aan de zijkanten liggen. Maar dat weet je nooit, ze kunnen ook opeens heel ver terug gaan spelen. Dan zal hij wat meer aan de rechterkant moeten spelen."

Lees ook: Oranjezee in München: duizenden fans op de straten

Voor Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk kwam het nieuws totaal onverwacht. “Ik had helemaal niet aan hem gedacht eigenlijk”, aldus Van der Vaart tijdens de voorbeschouwing bij de NOS. “Normaal gesproken valt iemand die het goed doet op, en hij krijgt dan de volgende wedstrijd een kans vanuit de basis. Dit is uit het niets. We weten allemaal wat hij kan, maar hij heeft het dit seizoen heel moeilijk gehad. Misschien hoopt Koeman dat hij een bevlieging krijgt dit toernooi. We horen dat hij geweldig schijnt te trainen, maar het is natuurlijk maar training. Maar als hij het op zijn heupen heeft, dan is het natuurlijk een geweldige speler. Met Dumfries heeft hij vaker goed gespeeld.”

Lees ook: Peter Bosz reageert op pijnlijke wissel van Oranjespeler Joey Veerman

Van Hooijdonk noemde de keuze 'verrassend'. “Ook omdat ik vond dat Malen het prima deed met zijn aanvallende acties. Onverstandig? Nou, ik vind het gewoon echt opvallend. Malen was niet een dissonant in het elftal. Sterker nog: ik vond hem een van de beteren.” Toch denkt de voormalig international dat Bergwijn kan verrassen. “Hij is wel een speler die ook snel is. Hij zal niet zo snel zijn als Frimpong, maar hij zal aan de rechterkant ook diepte moeten maken. Daarnaast zie je ook dat Bergwijn heel erg veel in de bal komt, ook bij Ajax.”

Koeman voert dinsdagavond in totaal drie wijzigingen door in zijn opstelling ten opzichte van de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. Lutsharel Geertruida, Joey Veerman en Donyell Malen maken plaats voor Denzel Dumfries, Xavi Simons en Steven Bergwijn.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen