Oranjezee in München: duizenden fans op de straten

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jul. 2024, 13:13
02 jul. 2024, 13:15
Oranjefans in München maken zich op voor Roemenië - Nederland
© OnsOranje - Oranjefans in München maken zich op voor Roemenië - Nederland

Supporters van het Nederlands elftal zijn in München helemaal klaar voor de ontmoeting met Roemenië in de achtste finales van het EK in Duitsland. Om 12.00 uur zette een immense oranje menigte zich in gang bij het Olympia-Eissportzentrum voor een alternatieve fanmars van een uur richting de fanzone bij het Olympiapark. Naar schatting zijn dinsdag tussen de 10.000 en 15.000 Nederlandse voetbalfans in München aanwezig.

Normaal gesproken lopen fans van het Nederlands elftal dit EK vanuit het centrum van de speelstad naar het stadion, zoals in Hamburg, Leipzig en Berlijn. In München was dat door de grote afstand niet mogelijk en daarom regelde de KNVB in samenspraak met het stadsbestuur een alternatieve optocht. In de fanzone op het Olympiapark, waar ook Roemeense supporters welkom zijn, treden onder anderen Yves Berendse en Joel Borelli op.

Artikel gaat verder onder video

Vanaf 14.30 uur vertrekken er shuttlebussen naar de Allianz Arena waar om 18.00 uur de wedstrijd wordt gespeeld. Minimaal zevenduizend Oranjefans hebben een kaartje voor het duel. De winnaar speelt in de kwartfinale tegen Oostenrijk of Turkije. In een eventuele halve finale is Engeland of Zwitserland de tegenstander.

Lees ook: Koeman wijzigt opstelling tegen Roemenië op twee plaatsen

Artikel gaat verder onder video

Het Nederlands elftal kan voor het eerst in twintig jaar weer een wedstrijd in de knock-outfase van een EK winnen. In 2004 gebeurde dat voor het laatst, in de kwartfinale tegen Zweden. Oranje won na een duel zonder doelpunten na strafschoppen. In de halve eindstrijd was Portugal vervolgens met 2-1 te sterk voor het elftal van bondscoach Dick Advocaat.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen

Lees meer over: