Ruud Gullit richt zich opnieuw tot Frenkie de Jong na interview

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jun. 2024, 16:30
04 jun. 2024, 22:01
Ruud Gullit en Jan van Halst op Ziggo Sport
© Ziggo Sport - Ruud Gullit en Jan van Halst op Ziggo Sport

Ruud Gullit heeft opnieuw zijn kijk gegeven over het spel van Frenkie de Jong. De oud-voetballer annex analist is van mening dat voetbalminnend Nederland meer van de middenvelder van Barcelona en het Nederlands elftal zou moeten verwachten gezien zijn kwaliteiten. Daarnaast merkte Gullit wat opmerkelijks op aan het interview dat de middenvelder van Barcelona onlangs gaf.

De Jong gaf onlangs, mede naar aanleiding van de kritiek van Gullit, in gesprek met De Telegraaf en het Algemeen Dagblad toe dat het soms niet lukt om dwingend te zijn. Dat is volgens de Oranje-international een feit, maar volgens hem wordt het soms ook niet breed uitgemeten in de media. “Soms kun je ook dwingend spelen, maar omdat je niet wint, wordt het niet gezien. Het ligt ook een beetje aan het team en de teamprestatie. Vaak wordt niet gekeken hoe een speler echt speelt, maar wordt hij beoordeeld op hoe het team speelt.”

Artikel gaat verder onder video

Haalt Frenkie de Jong het beste uit zichzelf in Oranje?

Die laatste woorden prikkelen Gullit, zo gaf de Europees kampioen van 1988 maandagavond aan in de uitzending van Rondo op Ziggo Sport. “Het gaat mij om dat zinnetje: 'Het ligt een beetje aan het team.' Daarmee geef je meteen aan dat je afhankelijk bent. Je kan dus alleen maar goed spelen als de teamprestatie goed is”, gaf Gullit aan. De oud-voetballer van onder meer AC Milan interpreteerde daarmee de woorden van De Jong mogelijk wel op een andere manier dan de Oranje-international bedoeld had.

Lees ook: Youri Mulder: ‘Waanzinnig, de beste Nederlander in het buitenland’

“Ik ga tegen Frenkie zeggen: ik ben bij Feyenoord begonnen als rechtsbuiten. Aan het einde van het seizoen zei Johan Cruijff tegen mij: ‘Ruud, jij moet andere spelers beter laten voetballen’. Ik begreep daar niks van”, erkende Gullit, totdat Cruijff hem vertelde waarom. “Als je andere spelers beter laat voetballen, dan speel jij zelf nooit slecht.”

Lees ook: Gaat Oranje stunten? ‘Hij kan topscorer van het EK worden’

Op dit moment is De Jong wél slecht aan het voetballen, zo oordeelt Gullit. "Frenkie speelt wel degelijk slecht. Hij speelt niet naar het vermogen dat hij heeft. Ik vind hem een te goede speler om alleen maar een bal af te geven", besluit de analist.

Denk jij dat Frenkie de Jong nog beter kan spelen in Oranje?

80.2%

19.8%

358 stemmen