Youri Mulder: ‘Waanzinnig, de beste Nederlander in het buitenland’

MeeMetOranje MeeMetOranje
04 jun. 2024, 08:02
05 jun. 2024, 09:22
© IMAGO

Youri Mulder vond Teun Koopmeiners afgelopen seizoen de beste Nederlandse speler in het buitenland. De middenvelder kende een geweldig seizoen met Atalanta, maar is nog niet onomstreden in het Nederlands elftal. Hij was invaller in 12 van zijn 21 interlands en speelde gemiddeld maar 47 minuten per interland. Mulder kent in ieder geval geen twijfels en vindt dat Koopmeiners altijd hoort te spelen.

“Voor mij is Koopmeiners absoluut de beste Nederlander in het buitenland”, vertelde de analist en voormalig Oranje-international maandagavond bij Rondo op Ziggo Sport. “Tijjani Reijnders heeft ook een geweldig eerste seizoen gehad in het buitenland, maar Koopmeiners, met dertien goals en veel assists, was waanzinnig.”

Artikel gaat verder onder video

Hoort Teun Koopmeiners in de basis bij Oranje?

Koopmeiners was, om precies te zijn, afgelopen seizoen goed voor vijftien doelpunten en zeven assists in 51 officiële duels met Atalanta. “Hij heeft een geweldige trap, voor mij is hij de beste Nederlandse middenvelder op het moment zelfs”, zei Mulder. Koopmeiners werd vierde met Atalanta en won met diezelfde club de Europa League ten koste van Bayer Leverkusen (3-0).

Lees ook: Oranje riskeert vertrek voor start van EK: ‘Dan heeft het geen zin’

Inmiddels wordt Koopmeiners in verband gebracht met een transfer naar Juventus. “Maar daar moet hij nooit naartoe gaan. Dan kun je beter bij Atalanta blijven. Dat is een veel beter elftal”, benadrukte Mulder, die vindt dat Koopmeiners op het EK een basisplaats moet hebben. “Hij moet absoluut in de basis op het EK, naast Reijnders. En waar Frenkie de Jong dan moet staan? Die is geblesseerd. De Jong doet al héél lang niet mee."

Lees ook: De Ligt waarschuwt voor rampscenario Oranje op EK

Koopmeiners speelt bij Atalanta regelmatig als nummer 10 en als controlerende middenvelder. Mulder zou hem in Oranje altijd als controleur opstellen. “Je kunt met een diepe spits spelen en dan met Cody Gakpo, Xavi Simons of Donyell Malen erachter. En dan twee defensieve middenvelders: Koopmeiners en Reijnders.”

Lees ook: Gaat Oranje stunten? ‘Hij kan zomaar topscorer van het EK worden’

Het is nog altijd onduidelijk of De Jong de eerste groepswedstrijd tegen Polen, op 16 juni, gaat halen. Hij traint afgezonderd van de selectie van Ronald Koeman en zal dan ook niet meedoen in de komende oefeninterlands tegen Canada en IJsland. In de tweede periode van Koeman als bondscoach stond Koopmeiners maar in twee interlands in de basis: in de eindronde van de Nations League tegen Kroatië (2-4 verlies) en in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar (0-6 winst).