Gaat Oranje stunten? ‘Hij kan topscorer van het EK worden’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jun. 2024, 07:16
04 jun. 2024, 07:26
© IMAGO

Brian Brobbey kan bij het Nederlands elftal zomaar topscorer van het EK in Duitsland worden, zo voorziet Jack van Gelder. Voormalig voetbalster Anouk Hoogendijk verwacht op haar beurt dat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de halve finale kan gaan halen. Aan tafel bij De Oranjezomer werd maandagavond alvast vooruitgeblikt op het Europese eindtoernooi, waar Nederland de successen van 1988 hoopt te evenaren.

“Ik verwacht dat Oranje de halve finale kan gaan halen. Het ligt er ook een beetje aan wie je gaat treffen. Ik heb er wel vertrouwen in dat we de kwaliteiten in huis hebben”, vertelde de voormalig speelster van de Oranje Leeuwinnen. “Verdedigend, zoals veel mensen zeggen, staan we goed. We hebben veel opties op het middenveld, maar het is nog wel een beetje hopen dat de smaakmakers gewoon fit zijn.”

Brobbey of Depay in de spits bij Oranje?

Scheidsrechter Bas Nijhuis vroeg zich hardop af of Brobbey de voorkeur moet krijgen boven Memphis Depay in de spits bij Oranje. “Ik moet zeggen dat Memphis ons heel veel gebracht heeft en hij moet ook echt de credits krijgen, maar ik vind Brobbey, als hij echt in goeden doen is, levensgevaarlijk.” Daar was Van Gelder het absoluut mee eens. “Deze jongen kan niks doen op een EK, maar hij kan ook zomaar topscorer worden.”

Lees ook: Oranje riskeert vertrek voor start van EK: ‘Dan heeft het geen zin’

Met 44 doelpunten in 90 interlands is Depay de op één na meest trefzekere voetballer ooit van het Nederlands elftal. Alleen Robin van Persie, 50 goals in 102 duels, was in het verleden goed voor meer doelpunten. Depay miste in het vorige kalenderjaar echter liefst acht van de tien interlands door blessureleed en maakte in maart, na een afwezigheid van een jaar, zijn rentree bij Oranje. Fysiek malheur was ook de voornaamste reden dat Depay in de maanden april en mei ook maar 114 minuten voor Atlético Madrid speelde.

Brobbey maakte in oktober vorig jaar als invaller zijn debuut voor het Nederlands elftal. De aanvaller van Ajax deed een half uur mee in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (0-1 winst) en vanaf dat moment leek de weg open voor meer speelminuten onder Koeman. Brobbey moest de interlandperiodes van november en maart echter laten schieten door divers blessureleed en hoopt nu deze maand meer minuten te maken.

Lees ook: De Telegraaf weet voldoende na training Oranje en verklapt basisplaats