Oranje verslaat Ierland, en zet grote stap naar EK

Jildert Jildert
10 sep. 2023, 23:08
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Nederland heeft de tweede plek in Groep B verstevigd met een krappe overwinning op Ierland. In Dublin werd het uiteindelijk 1-2 voor het Nederlands elftal, waar de ploeg van Ronald Koeman eerst nog op achterstand staat.

Want de start van Oranje was ronduit belabberd te noemen. Binnen drie minuten stond het al 1-0 voor Ierland via een penalty, na een hoop verdedigend geklungel. Na hands van Virgil van Dijk ging de bal op de stip.

Het lukte Nederland amper om in de eerste helft grip op het spel te krijgen, maar het werd toch 1-1. Die kwam van de voet van Cody Gakpo – ook via een strafschop.

Na rust greep Koeman in en bracht Wout Weghorst voor Daley Blind en Tijani Reijnders voor Mat Wieffer. Dat bracht resultaat: Weghorst werd in de 56e minuut matchwinner, voor de zoveelste keer was Denzel Dumfries de aangever.

Ierland moest daarna komen om nog kans te maken op het EK, maar werd eigenlijk niet meer gevaarlijk. Hiermee blijft Oranje tweede in de poule en heeft het kwalificatie volledig in eigen handen. Die gaat op 13 oktober verder, als Oranje thuis koploper Frankrijk treft.