Samenvatting Nederland - Spanje (1-1)

Max Max
11 nov. 2020, 22:38
11 nov. 2020, 22:40
© IMAGO

Het Nederlands elftal heeft vanavond in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam met 1-1 gelijkgespeeld tegen Spanje. Het oefenduel werd, uiteraard, gespeeld zonder publiek. Oranje kreeg goede kansen, maar mocht uiteindelijk tevreden zijn met het gelijke spel.

Behalve de eer stond in het oefenduel ook de FIFA-ranking op het spel, die Oranje groepshoofd in de WK-kwalificatie zou kunnen maken.

De wedstrijd begon in hoog tempo met in het eerste kwartier enkele kansjes voor beide landen. Spanje nam echter het initiatief in handen en Oranje kwam er slechts sporadisch uit. Oranje moest al snel door zonder Nathan Aké, die al na enkele minuten aan zijn hamstring voelde en gewisseld moest worden voor Daley Blind.

Spanje pakt de voorsprong

In de 19e minuut wist Spanje op een 1-0 voorsprong te komen. Sergio Canales wist zich los te kweken van Joël Veltman en schoot de bal feilloos achter doelman Marco Bizot.

In de resterende tijd van de eerste helft golfde het spel aardig op en neer. Oranje kreeg mogelijkheden, maar wist geen grote kansen te creëren. De Spanjaarden kwamen er ook enkele keren gevaarlijk uit, maar doelman Bizot wist zijn doel verder schoon te houden.

Het meest opwindende moment was een fikse botsing met de hoofden van Hans Hateboer en José Gaya. De Nederlandse back moest zijn wond helen met lijm en een grote pleister, maar kon verder. De Spanjaard moest zich laten wisselen en zag er niet goed uit.

© ProShots

Spanje wist vervolgens de rust te bereiken met een 1-0 voorsprong, door de goal van Canales.

Tweede helft

In de rust voerde onze bondscoach de nodige wissels door. De Vrij, Dumfries, Klaassen en Stengs kwamen in het veld ten koste van Frenkie de Jong, Wijnaldum, Hateboer en Berghuis. De ingevallen Daley Blind verkaste door de wijzigingen naar het middenveld.

Daarmee had De Boer bijna al zijn wissels gebruikt. nadat hij eerder al Aké naar de kant moest halen wegens diens blessure. In totaal mochten beide trainers zes keer wisselen in dit duel.

© ProShots

Oranje startte sterk na rust en al in de 48e minuut wist het Nederlands elftal het net te vinden via Donny van de Beek.

Dat betekende de snelle 1-1 kort na rust, waar Frank de Boer ongetwijfeld op had gehamerd in de kleedkamer. Daardoor kwam Oranje weer volledig terug in de wedstrijd.

Spanje wist dat het een tandje bij moest schakelen om Oranje er weer onder te krijgen en deed dat dan ook direct na de goal van Vd Beek. Dat leidde echter niet tot hele grote kansen voor de Spanjaarden, die na een uur drie wissels toepasten.

De grootste kans in de periode daarna was voor Nederland. Na een keurige aanval via de opkomende Dumfries kon Memphis aanleggen vanaf ongeveer elf meter, maar met een knappe redding wist de doelman de treffer te voorkomen.

Kort voor tijd kreeg Oranje nóg een grote kans op de winnende treffer. Weer was het Dumfries die op kwam stomen over rechts, maar dit keer was de kans niet besteed aan Luuk de Jong.

Daarmee was de laatste kans voor Oranje, en eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel.

Lees meer over:

Spanje WK 2022 Samenvatting