UEFA velt oordeel over goal Xavi Simons: 'Altijd ruimte voor verbetering'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
29 jun. 2024, 07:45
29 jun. 2024, 14:51
Xavi Simons baalt van zijn afgekeurde goal tegen Frankrijk
© IMAGO - Xavi Simons baalt van zijn afgekeurde goal tegen Frankrijk

Roberto Rosetti, de scheidsrechtersbaas van de UEFA, heeft zich uitgesproken over de afgekeurde goal van Xavi Simons in het duel tussen Nederland en Frankrijk op het EK. De VAR Stuart Atwell had minuten nodig om uiteindelijk te concluderen dat Denzel Dumfries hinderlijk buitenspel stond, waardoor er een streep ging door de treffer die Oranje op een 1-0 voorsprong zou hebben gezet. Volgens Rosetti was de beslissing de juiste.

Simons trof na zeventig minuten spelen tegen de Fransen doel uit een rebound, maar op het moment van schieten stond Dumfries niet ver van de Franse doelman Mike Maignan, meters in buitenspelpositie. 'Hinderlijk', besloot Atwell uiteindelijk. Bondscoach Ronald Koeman was na afloop des duivels: "Die keeper kan er never nooit bij", stelde de keuzeheer voor de camera's van de NOS. "En dat komt niet omdat Denzel daar staat, het is niet zo dat hij de keeper belemmert", voegde Koeman daaraan toe.

Artikel gaat verder onder video

UEFA spreekt zich uit over afgekeurde goal Xavi Simons

Rosetti komt echter tot een andere conclusie: "De positie van de aanvallende speler (Dumfries, red.) was van invloed op de keeper", oordeelt de Italiaan, die in het verleden zelf topscheidsrechter was en in 2018 zijn landgenoot Pierluigi Collina opvolgde bij de UEFA. "Het is niet makkelijk, want de VAR moest twee mogelijke buitenspelsituaties checken, daarnaast de mogelijke impact op de keeper én een mogelijk eerder contact.

Lees ook: Driessen oppert verrassende wijziging bij Oranje tegen Roemenië

Lees ook: Van Dijk reageert op kritiek Van Basten: 'Ik ben ook niet gek'

"Daar kunnen we aan toevoegen dat we op het EK zijn, de druk staat erop. Maar we staan achter deze beslissing." Wel deelt de Italiaan de kritiek op het lange wachten voordat er een oordeel kwam: "Er zijn altijd elementen voor verbetering vatbaar. We kunnen de duur van dit soort reviews beperken", wordt Rosetti geciteerd door journalist Henry Winter.

Over het algemeen is Rosetti echter tevreden met het optreden van zowel de arbiters als de VAR's tijdens de groepsfase van het EK. Uit cijfers die de Italiaan presenteerde blijkt dat VAR-beslissingen gemiddeld sneller worden genomen dan afgelopen seizoen in de Champions League het geval was, schrijft the Guardian. "De VAR heeft twintig keer een beslissing op het veld gecorrigeerd, in 36 groepswedstrijden", becijfert de Engelse krant. "Dat duurde gemiddeld 51 seconden, tegenover 56 seconden in de Champions League."

Lees meer over:

EK 2024 Xavi Simons