Van Dijk reageert op kritiek Van Basten: 'Ik ben ook niet gek'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 jun. 2024, 12:20
28 jun. 2024, 12:41
Virgil van Dijk, Nederlands elftal, Oranje
© ESPN - Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal

Virgil van Dijk reageerde vrijdagochtend op de persconferentie van het Nederlands elftal op de kritiek van Marco van Basten. De aanvoerder van Oranje kan zich vinden in de twee punten waarop de analist meer van hem verwacht, en hoopt zich dinsdag in de achtste finale tegen Roemenië van een betere kant te laten zien.

Van Basten liet zich tijdens het WK 2022, dat anderhalf jaar geleden in Qatar werd gespeeld, al veelvuldig kritisch uit over Van Dijk, die in de ogen van de voormalig international leiderschapskwaliteiten ontbeerde. Ook tijdens het EK in Duitsland moet de verdediger van Liverpool het ontgelden. Van Basten toont zich nu niet alleen kritisch op de leidersrol van de verdediger, maar ziet ook dat hij niet altijd doordekt waar dat wel moet.

Artikel gaat verder onder video

Virgil van Dijk reageert op kritiek Marco van Basten

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg vroeg Van Dijk - die in Qatar geprikkeld reageerde op de oud-bondscoach - vrijdagochtend hoe hij naar de kritiek van Van Basten keek. "Dat doordekken-verhaal... eerlijk gezegd: dat zijn momentopnames in de wedstrijd, waarvoor je wel of niet kiest. Dus dat vind ik lastig. Maar: de kritiek, en zeker na de laatste wedstrijd (tegen Oostenrijk, red.), kan ik volkomen begrijpen", reageerde de aanvoerder.

Lees ook: Driessen irriteert perschef Oranje: 'Niet gepast om dat nu en hier te doen'

Van Dijk hoopt zich in de achtste finale te verbeteren. "Daar ben ik mee aan de slag, dat neem ik mezelf natuurlijk ook kwalijk. Ik ben ook niet gek, ik weet natuurlijk zeker wel wanneer het beter kan en beter moet. Daar werk ik aan, ik vind ook zeker wel dat het beter gaat. Maar afgelopen wedstrijd vind ik wel dat ik daar inderdaad niet mijn beste wedstrijd in heb gespeeld. Dat kan, dat mag, maar hopelijk niet zo vaak. Dit seizoen is dat bijvoorbeeld niet zo vaak gebeurd", refereerde hij aan zijn goede seizoen in Liverpool.

Lees ook: Van der Vaart zou Oranje op drie plekken wijzigen tegen Roemenië

"De verantwoordelijkheid die ik heb, neem en wíl nemen is hoog. Vooral bij Oranje, maar bij Liverpool natuurlijk net zo", vervolgde Van Dijk. "Dus dat raakt me wel, daar hebben we de afgelopen dagen ook over gesproken. Ik vind zelf ook dat ik daar beter in kan en moet." Over zijn rol als aanvoerder: "Ze zeggen in Engeland altijd 'lead by example', dat is het begin. De afgelopen wedstrijd liep natuurlijk het hele elftal niet, maar ik kijk vooral naar mezelf, dat ik op dat gebied veel meer kon brengen. Laat het dinsdag een mooie wedstrijd zijn om dat te laten zien", besloot Van Dijk.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen