Valentijn Driessen ziet zowaar goed nieuws voor Oranje na dreun op dreun

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jun. 2024, 09:25
11 jun. 2024, 17:32
Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

Valentijn Driessen denkt dat het Nederlands elftal zich niet veel zorgen hoeft te maken om de vervanging van Frenkie de Jong. Ronald Koeman had gehoopt dat de middenvelder het EK in Duitsland zou gaan halen, maar maandagavond ging er definitief een streep door zijn deelname. Volgens Driessen heeft de bondscoach met Joey Veerman en Jerdy Schouten een duo klaarstaan dat ‘de hele Eredivisie een seizoen lang op een hoop’ heeft gespeeld.

De Jong trainde in de aanloop naar de oefeninterland tegen IJsland (4-0 winst) weliswaar mee met de groep, al vermeed hij de fysieke duels, maar zijn enkel herstelt onvoldoende om tijdens het eindtoernooi van waarde te kunnen zijn. Daar komt het mogelijke afvallen van Teun Koopmeiners bovenop. De smaakmaker van Atalanta raakte maandagavond geblesseerd aan zijn lies. Koeman was na afloop niet bijster positief over de vermeende aard van de kwetsuur. Dinsdag riep hij Ian Maatsen op als vervanger van De Jong.

Artikel gaat verder onder video

Afhaken Frenkie de Jong is ook 'goed nieuws' voor Oranje

Zo ging Koeman, ondanks de probleemloze zege op IJsland, toch nog met een slecht gevoel naar bed. Volgens Driessen is er voor de bondscoach echter niet enkel reden tot zorg. “Samen met Veerman bracht Schouten toch nog wat goed nieuws voor Koeman. Want het PSV-duo stelde nadrukkelijk zijn kandidatuur om bij het afvallen van alle middenvelders samen met Tijjani Reijnders het middenrif te bezetten zondag in Hamburg tegen Polen”, zo schrijft de chef voetbal van De Telegraaf in zijn column. “Natuurlijk levert Oranje zonder De Jong en Koopmeiners veel kwaliteit in, maar alles afpellende zal Koeman moeten roeien met de riemen die hij heeft. Hij mag in dit geval dan blij zijn dat het Veerman en Schouten zijn.”

Lees ook: Van der Vaart ergert zich tijdens interview Simons: 'Ik word er moe van'

Het duo Veerman en Schouten biedt volgens Driessen ‘een hoop automatismen’. “Dit duo speelde in het shirt van PSV de hele Eredivisie een seizoen lang op een hoop. In het shirt van Oranje was de eerste kennismaking van het duo tegen Duitsland geen onverdeeld succes ondanks een doelpunt van Veerman. Tegen IJsland, weliswaar van een totaal ander niveau, liet het duo zien zich verbeterd en aangepast te hebben aan het internationale niveau. Tegen Polen zal moeten blijken of Veerman-Schouten ook het verschil kan maken op het Europese topniveau”, zo klinkt het.

Koeman zei maandag na afloop van de wedstrijd tegen IJsland dat er niet veel opties voor het middenveld zijn. Volgens de bondscoach waren Timber, Mats Wieffer en Marten de Roon nog niet voldoende hersteld om in aanmerking te komen voor een oproep. Hij haalde dus Maatsen bij de selectie, al moet de KNVB het nieuws nog wel officieel bekendmaken. Het is ook nog afwachten wat het nader onderzoek naar de kwetsuur van Koopmeiners oplevert.

Lees ook: Memphis Depay geeft drie redenen waarom hij bij Oranje zweetband draagt

Oranje speelt zondag de eerste groepswedstrijd op het EK tegen Polen. Daarna volgen groepsduels met Frankrijk (21 juni) en Oostenrijk (25 juni).