Dreun voor Oranje en Koeman: Frenkie de Jong mist EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jun. 2024, 22:51
11 jun. 2024, 07:35
Ronald Koeman, Frenkie de Jong, Oranje, Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman stelt een deadline aan de fitheid van Frenkie de Jong

Frenkie de Jong gaat niet met Oranje mee naar het EK in Duitsland, zo meldt de KNVB maandagavond. De middenvelder van Barcelona trainde de afgelopen dagen wel mee, maar nu blijkt dat zijn enkelgewricht onvoldoende herstelt van de inspanningen. De Jong richt zich nu op het nieuwe seizoen en laat het eindtoernooi schieten, zo is bekend geworden na de oefeninterland tegen IJsland (4-0 winst).

"Sinds De Jongs entree in het trainingskamp van Oranje was duidelijk dat zijn deelname aan EURO 2024 een race tegen de klok zou worden", zo meldt de KNVB in een persverklaring. "Hoewel aanvankelijk de hoop bestond dat hij gedurende de groepsfase van het EK speelklaar zou zijn, wees een gepland onderzoek gisteren en vandaag uit dat de enkel nog onvoldoende belastbaar is. Omdat zijn herstel daardoor meer tijd in beslag zal nemen is in overleg besloten dat Frenkie de Jong het EK niet zal spelen."

Artikel gaat verder onder video

Frenkie de Jong gaat niet met Oranje naar EK in Duitsland

De Jong werd door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de definitieve selectie voor het EK, hoewel hij al weken aan de kant stond met een enkelblessure. De Jong raakte in april geblesseerd bij Barcelona en kwam sindsdien niet meer in actie. Afgelopen week maakte hij wel zijn rentree op het trainingsveld en sprak Koeman regelmatig de hoop uit dat De Jong op tijd fit zou zijn voor de EK-start.

Lees ook: Noa Vahle stelt Daley Blind onontkoombare vraag over Oranje

Koeman zal later bepalen of hij een vervanger voor De Jong aan de EK-selectie van Oranje wil toevoegen. Dat mag nog tot de avond voor de eerste groepswedstrijd op het EK, oftewel zaterdag 15 juni. Extra zorg voor Koeman is het uitvallen van Teun Koopmeiners maandagavond in de warming-up voor de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland (4-0). Het nieuws over De Jong en Koopmeiners is een grote smet op een fraaie avond voor Nederland.

Het is geen geheim dat De Jong onder Koeman onomstreden is. De middenvelder was de enige international op wie Koeman wilde wachten. Hij mocht desnoods de eerste groepswedstrijden tegen Polen en Frankrijk missen. De Jong zou beginnen aan zijn derde eindtoernooi, na het EK in 2021 en WK in 2022.