Koeman haalt verdediger bij Oranje als vervanger van Frenkie de Jong

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jun. 2024, 08:53
11 jun. 2024, 09:40
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© Imago - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ian Maatsen wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal na het afhaken van Frenkie de Jong. De vleugelverdediger heeft een uitstekende tweede seizoenshelft bij Borussia Dortmund achter de rug en behoorde tot de voorselectie van Oranje voor het EK in Duitsland, maar overleefde de laatste schifting van bondscoach Ronald Koeman niet.

Koeman gaat De Jong zodoende vervangen door een vleugelverdediger aan de selectie toe te voegen. Mogelijk overweegt de bondscoach om een van de verdedigers uit de huidige selectie door te schuiven naar het middenveld, indien nodig. Zowel Daley Blind als Lutsharel Geertruida kan ook uit de voeten op het middenveld.

Artikel gaat verder onder video

Ian Maatsen genoemd als vervanger van Frenkie de Jong bij Oranje

Veel zal afhangen van het resultaat van nader onderzoek bij Teun Koopmeiners, die dinsdag in alle vroegte door de medische staf onder de loep zal worden genomen. De middenvelder raakte maandagavond geblesseerd tijdens de warming-up voor de interland tegen IJsland (4-0) in De Kuip. Hij had last van zijn lies en werd in de basisopstelling vervangen door Jerdy Schouten. Na afloop werd bekend dat Frenkie de Jong definitief niet het EK gaat halen.

Indien naast De Jong ook Koopmeiners het EK moet laten schieten lijkt het logisch dat Koeman in ieder geval één extra speler oproept en dat is dus Maatsen, al heeft de KNVB nog niets naar buiten gebracht. Koeman liet maandagavond al weten dat hij al een vervanger in zijn hoofd heeft, maar wilde nog geen naam noemen. Quinten Timber, Mats Wieffer en Marten de Roon zijn door divers blessureleed sowieso geen optie.

Lees ook: Frenkie de Jong plaatst eerste reactie na horen van het slechtst denkbare nieuws

Maatsen vertrok in januari op huurbasis van Chelsea naar Borussia Dortmund en in het land van het komende EK ging het hem een stuk beter af. Hij veroverde al snel een basisplaats en maakte indruk in de Champions League, waarin hij met onder meer een treffer tegen Atlético Madrid een belangrijk aandeel had in het bereiken van de finale. Een paar dagen voor de eindstrijd kreeg Maatsen echter een persoonlijke teleurstelling te verwerken: hij was door Koeman niet opgenomen in de definitieve selectie voor het EK.

De beslissing van Koeman om Maatsen thuis te laten leidde tot veel verbaasde en kritische reacties. Nu mag hij zich dus alsnog bij het Nederlands elftal melden. Hans Kraay junior opperde maandagavond zelf Kenneth Taylor als enige serieuze optie om bij de selectie van Oranje te worden gehaald, maar ook andere namen vielen in de studio van ESPN. “We hadden er een stuk of negen. Wieffer, Marten de Roon, Timber, Koopmeiners, Frenkie, Tijjani Reijnders, Georginio Wijnaldum, Joey Veerman en Jerdy Schouten. De vraag was wat we daar allemaal mee moesten”, zo zei Kraay junior. “Maar nu zijn er al vijf weggevallen.”

Lees ook: Koeman bereidt Oranje-fans voor op nóg meer slecht nieuws binnen 24 uur

“Ryan Gravenberch is er ook bij, maar het is niet alsof we zo een middenvelder kunnen aanwijzen die er nu bij kan komen”, benadrukte hij “Jij (presentator Milan van Dongen, red.) zei net dat we misschien moeten denken aan Jordy Clasie, als het ook met Koopmeiners slecht gaat. Clasie kan het niveau aan, maar die heeft eigenlijk al bedankt.” De middenvelder van AZ speelde zeventien interlands voor Oranje, maar bedankte de afgelopen jaren meermaals voor de eer.

“En de vraag is of hij fit is en niet lang op vakantie is geweest”, reageerde Van Dongen. “Het lijkt me geen heel realistische optie, maar Koeman is wel iemand die mensen meeneemt die hij al kent. Misschien selecteert hij wel helemaal geen vervanger.” En voor Koopmeiners? “Als Koopmeiners echt als nummer 10 in de selectie zit, en er moet een vervanger komen, zou je aan Guus Til kunnen denken”, doelde hij op de middenvelder van PSV.