Van Basten weer kritisch op Oranje-zondebok van 2022: 'Hij heeft zich niet ontwikkeld'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 jun. 2024, 10:21
16 jun. 2024, 18:21
Marco van Basten bij Studio Fusball op de NOS
© NOS - Marco van Basten bij Studio Fusball op de NOS

Marco van Basten is nog altijd kritisch op Virgil van Dijk, de aanvoerder van het Nederlands elftal. Rond het WK van 2022 noemde de voormalig Oranje-international de verdediger van Liverpool onder meer 'geen leider'. Anderhalf jaar later bespeurt de EK-topscorer van 1988 in dat opzicht geen verandering bij Van Dijk.

Na de tweede groepswedstrijd van Oranje op het WK in Qatar, tegen Ecuador (1-1), zei Van Basten als analist bij de NOS: "Van Dijk moet meer initiatief nemen. Hij praat veel, maar zegt niks. Hij is geen leider." De aanvoerder reageerde daar geprikkeld op: "Van Basten is altijd negatief. Ik kan hier niets mee", liet Van Dijk optekenen.

Artikel gaat verder onder video

Marco van Basten opnieuw kritisch op Virgil van Dijk

Anderhalf jaar later is er weinig aan de situatie veranderd, bespeurt Van Basten. De voormalig bondscoach ging zaterdag bij Studio Fußball bij de NOS in op het spel en de leiderschapskwaliteiten van Van Dijk. "We gaan het morgen zien, ik ben heel benieuwd. Tegen Polen wordt het ook weer een wedstrijd waarin je veel het spel moet maken. Van achteruit is het van belang dat het daar snel en goed gaat.”

Lees ook: Noa Vahle toont beelden van training Oranje, Johan Derksen kan ogen niet geloven

“Op het moment dat dat weer zo langzaam gaat, krijg je een lastige wedstrijd waarin je waarschijnlijk heel moeilijk een doelpunt maakt.” Presentator Sjoerd van Ramshorst vroeg vervolgens of Van Dijk 'volkomen onmisbaar' is voor dit Oranje. Dat beaamde Van Basten: "Ja, hij is absoluut de aanvoerder en de beste verdediger die we hebben en ook de meest geroutineerde speler van het team.”

Lees ook: Derksen en Van der Gijp delen favoriete Oranje-opstelling tegen Polen

"Maar: hij zou daarin ook voorop in de strijd moeten gaan, in het leidinggeven en het initiatief nemen om de bal voorwaarts -en niet alleen maar zijwaarts - te spelen. Nee, ik vind niet dat hij zich daarin ontwikkeld heeft. Maar ik hoop dat hij dat volgend jaar beter gaat doen onder zijn nieuwe trainer, Arne Slot", aldus Van Basten.