Derksen en Van der Gijp delen favoriete Oranje-opstelling tegen Polen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 jun. 2024, 09:22
16 jun. 2024, 18:22
Johan Derksen en René van der Gijp bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6
© Talpa - Johan Derksen en René van der Gijp bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6

Johan Derksen en René van der Gijp hebben zaterdag in Vandaag Inside Oranje op SBS6 hun favoriete basisopstelling van het Nederlands elftal tegen Polen gedeeld. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman speelt zondag om 15.00 uur tegen Polen de eerste groepswedstrijd op het EK in Duitsland. De verwachting is dat Koeman dezelfde elf namen laat aantreden als in de laatste oefeninterland tegen IJsland (4-0 winst).

Van der Gijp kiest voor twee wijzigingen ten opzichte van de basiself tegen IJsland, die toen bestond uit Bart Verbruggen, Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Jerdy Schouten, Joey Veerman, Tijjani Reijnders, Xavi Simons, Memphis Depay en Cody Gakpo. “Ik denk dat wij veel sterker zijn als Polen. Aké als linksback vind ik niet oké. Dan speelt hij een 6’je, als voorstopper een 7,5 of een 8.”

Van der Gijp opteert daarom voor de pas later toegevoegde Ian Maatsen als linksback. “Omdat we veel aan de bal zijn vind ik Aké als linksback aan de bal niks toevoegen. Zet die Maatsen daar neer, Aké is volstrekt overbodig daar.” Hij kiest daarnaast voor Donyell Malen als rechtsbuiten. “Simons speelt tegen Polen allesbehalve rechtsbuiten. Ik vind dat je tegen Polen op die positie een speler nodig hebt die niet te veel zwerft, vandaar dat ik Malen daar heb neergezet.”

Lees ook: Van Basten weet niets over Oranje en noemt Leonne Stentler bij verkeerde voornaam

Ook Derksen wijzigt de basiself op twee posities en past de veranderingen toe op dezelfde posities als Van der Gijp. “Ik heb Jeremie Frimpong als rechtsbuiten staan. Ik vond dat die jongen het fantastisch deed als rechtsbuiten tegen Canada. Hij zou ook heel goed af kunnen wisselen met Denzel Dumfries. Wanneer Dumfries eroverheen gaat kan Frimpong zich uit laten zakken. Dat kan heel veel beweging geven.”

Lees ook: Noa Vahle toont beelden van training Oranje, Johan Derksen kan ogen niet geloven

Derksen zou voor een andere linksback kiezen dan Van der Gijp en vermoedelijk Koeman: Micky van de Ven. “Ik ben niet zo’n liefhebber van Aké en Van de Ven doet het uitstekend bij Tottenham Hotspur.” Nederland en Polen trappen om 15.00 uur af in het Volksparkstadion in Hamburg. De Portugees Artur Soares Dias is de scheidsrechter van dienst.