René van der Gijp begrijpt keuze voor Dwight Lodeweges niet

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 mei 2024, 09:30
15 mei 2024, 09:35
© IMAGO

Dwight Lodeweges vervangtSipke Hulshoff als assistent-bondscoach van Ronald Koeman bij het Nederlands elftal tijdens het EK, maar daar snappen René van der Gijp en Johan Derksen bij Vandaag Inside helemaal niks van. Zij zagen liever een andere naam.

Hulshoff was sinds 1 januari 2023 de rechterhand van Koeman en combineerde zijn functie als assistent-bondscoach met zijn dagelijkse werkzaamheden voor Feyenoord. In Rotterdam was hij eerst werkzaam als hoofdtrainer van Feyenoord Onder 21, en is hij sinds 2022 de assistent-trainer van Slot. Hij lijkt met de hoofdtrainer mee naar Liverpool te gaan. Lodeweges neemt zijn rol bij Oranje daarom per direct over.

Dwight Lodeweges vervangtSipke Hulshoff tijdens het EK

Van der Gijp was duidelijk toen presentator Wilfred Genee over Lodeweges begon. "Ik moest wel even blazen hoor, toen ik die naam hoorde. Ik dacht bij mezelf: neem Ruud van Nistelrooij mee, neem Robin van Persie mee. Dat vinden die gasten toch ook veel leuker man. Een gozer waar ze tegenop kijken, die ze nog hebben zien voetballen. Dan denk ik: Dwight Lodeweges, wat voegt het nou toe?"

Lees ook: Sneijder: ‘Dat je het idee hebt dat Koeman je gaat selecteren’

Derksen was het met Van der Gijp eens en zag ook niks in de aanstelling van Lodeweges. "Dat is een hele integere man, maar hij voegt niet zoveel toe aan zo’n staf. Met een grote naam heb je ten minste aanzien in dat wereldje. Hierdoor blijft er ook tussen de staf en de spelers een generatiekloof. Het is goed om een jongere jongen erbij te zetten."

Genee opperde daarna de naam van Wesley Sneijder als mogelijke vervanger, maar Van der Gijp vond het logisch dat de recordinternational niet meegaat naar Duitsland. "Die heeft geen diploma. Ruud en Robin hebben allebei een diploma." Toen de presentator vroeg waar Lodeweges vandaan kwam, antwoordde Derksen duidelijk: "Uit de hoge hoed!". Ook Van der Gijp heeft wel een idee: "Die zat ergens in het bejaardentehuis denk ik”, klink het ludiek.