Verbaasde Hato reageert op uitnodiging van Nederlands elftal

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 nov. 2023, 10:27
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Jorrel Hato zag zijn oproep voor het Nederlands elftal totaal niet aankomen. De pas zeventienjarige verdediger van Ajax is de grote verrassing in de selectie van Oranje voor de komende EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar. Hato maakte geen deel uit van de voorselectie, maar blessureleed bij onder anderen Matthijs de Ligt en Micky van de Ven zorgde ervoor dat bondscoach Ronald Koeman wel moest improviseren.

Koeman zat donderdag, daags voor de bekendmaking van de definitieve selectie, tijdens Ajax - Brighton & Hove Albion (0-2) in de Europa League op de tribune voor Hato. “Ik wist wel dat de bondscoach er zat, maar verwachtte niet dat ik erbij zou zitten”, vertelt Hato in gesprek met De Telegraaf. “Ik kan me mijn debuut bij Jong Oranje nog goed herinneren en twee maanden later word je al opgeroepen voor het grote Oranje.”

Hato is de grote verrassing bij Oranje

“Dat is gewoon écht mooi. Al sta ik er eigenlijk nooit echt bij stil dat het zo snel gaat.” Dat Hato zich zelfs in het slecht draaiende Ajax weet te onderscheiden, maakt hem naar eigen zeggen niet extra trots. “Ik ben gewoon blij dat ik op deze jonge leeftijd al basisspeler ben. Dat maakt me trots.” Hato, goed voor 31 officiële duels in het tenue van Ajax, maakte in september 2022 zijn debuut voor Nederland Onder-17 en twee maanden geleden volgde zijn debuut voor Jong Oranje, waar de teller voorlopig op vier interlands staat.

Valentijn Driessen vindt de oproep van Hato ‘een opmerkelijke keuze’ van Koeman. “Maar ik vind het goed dat ze jongens uit Jong Oranje laten doorstromen”, vertelt de chef voetbal van De Telegraaf in de voetbalpodcast Kick-Off. “De vorige keer was het Ian Maatsen en nu is het Hato. Op het moment dat je uitblinkt bij Jong Oranje en je club, blijkt de stap naar het Nederlands elftal niet heel groot. Misschien is hij over een halfjaar wel een vaste waarde voor het Nederlands elftal, als hij zich blijft ontwikkelen.”

Mike Verweij geeft aan dat Hato ‘een beetje mazzel heeft’ dat Van de Ven, De Ligt en Sven Botman geblesseerd zijn. “Maar Hato is wel aan een opmerkelijke carrière bezig. Twee maanden geleden maakte hij zijn debuut bij Jong Oranje en sindsdien heeft hij vier wedstrijden in de basis gespeeld. En het is knap als je je bij Ajax, waar het niet heel erg goed gaat, toch zo kunt onderscheiden dat je in beeld komt bij het Nederlands elftal.”